Българите ще похарчат средно по 289 лева за коледни подаръци. Така тази Коледа ще дадем по 40 лв. повече от миналата година, сочи проучване на VISA Европа.

Най-щедри ще бъдат жителите на Пловдив и Русе, като всеки от тях ще отдели по около 320 лв., за да зарадва близките си. Както и предишни години, сред най-търсените подаръци ще бъдат дрехите и играчките, които ще бъдат предпочетени от съответно 19% и 18% от анкетираните.

Едва един на всеки 15 човека пък ще подари книга за Коледа. Това е по-малко от миналата година, когато един на всеки 11-и е избирал четиво за близките си.

Най-натоварени за родните търговци ще бъдат

дните между 19 и 22 декември

когато над 53% от запитаните ще направят своите покупки за празниците. Други 17 на сто ще оставят пазаруването за последния момент - 23 и 24 декември. Подобна е и картината в останалата част на Стария континент – най-натовареният ден за магазините в Европа ще бъде 22 декември, показват данните на Visa. Тогава компанията ще обработи около 50 милиона трансакции на обща стойност около 2,6 млд. евро.

„Според нашето проучване българите продължават да отделят средства за коледни подаръци, с които да зарадват най-близките си“, заяви Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България. Данните потвърждават и статистиката за разходите на потребителите, които от юни 2011 г. до същия месец на 2012 г. са повишили харчовете си с близо 30%.

Около една трета от участниците в проучването са заявили, че ще дадат до 100 лв. за подаръци, други

26% ще отделят между 100 лв. и 200 лв.

Едва един от десет ще си позволи да зарадва близък човек с подарък за над 500 лв.

Тази Коледа мъжете ще изхарчат само лев повече от нежните си половинки – 289 лв. срещу 288 лв.

Това означава, че дамите постепенно настигат кавалерите в стойността на подаръците, които купуват. През миналата година разликата в плановете за харчове на двата пола е била 58 лв. в полза на мъжете.