След пробива в КАТ, хасковлията, който успя да победи банките, се е насочил и към храма на Темида.

Както ви разказахме, Тодор Бойчев успя да попаде документи за нова шофьорска книжка, като плати за нея с държавни таксови марки и по този начин прескочи банката, която му искаше 3 лв. комисион за услугата.

Сега хасковлията се е насочил към съда, където ще опита да упражни законното си право да плати държавни такси с марки, закупени от пощата. По неговия път вече са тръгнали и други граждани, които подкрепят каузата му.

Тя обаче не се приветства от обмудсмана Константин Пенчев, макар, че според хасковлията, тя е напълно в съотвествие със законите на страната.

Как започна вашата битка със системата? Как успяхте да прескочите банките?

Аз съм поискал официално разрешение от МВР да плащам държавните такси за издаването на документи за самоличност с държавни таксови марки. Получил съм разрешението на 14 октомври по електронен път.

След като получих писмото, отидох в Български пощи в Хасково, закупих  си 5 марки с номинал 5 лева всяка и отидох в КАТ да си подменя шофьорската книжка. Там обаче ми отказаха, защото не можело да става така. Показах им документа, но те отказаха да го признават.

Г-н Петров, директорът на полицията, упорстваше, упорстваше и най-накрая склони. Онзи ден и ми изпратиха писмо с покана да отида да си подменя книжката.

И когато отидохте, как ви посрещнаха?
 
Съвсем нормално. Даже някои инспектори се радваха и ме подкрепяха. Други обаче ме гледаха странно, сякаш съм ... Няма нищо странно да си отстояваш правата и да си горд гражданин.
 
Въпреки противоречивите коментари, изглеждате удовлетворен от това, което постигнахте...

Да, удовлетворен съм. Аз победих!

Макар че, вашата позиция е малко странна. Вие казвате: "Не искам да храня частните банки". Добре де, ама те така ще фалират ... 

Частните банки да печелят от неща, които са си от техен частен интерес. Когато говорим за държавни такси, говорим за държавните интереси. Не може държавата да ме кара да плащам в частни банки.

Според мен държава та си нарушава собствения закон, който казва, че касовото изпълнение на бюджета е безплатно.

Имаме два закона - Закона за държавните такси, където в член 2 пише, че държавни такси се плащат с държавни таксови марки и в брой. Суми до 100 лв.  се плащат с държавни таксови марки. От 100 лв. до 1 000 лв се плащат с квитанции, а от 1 000 нагоре се плащат в ДСК, като предполагам, че са имали предвид, че тя тогава още не е била приватизирана.

И другият закон е Законът за устройство на държавния бюджет член 29 алинея 4. Министърът на финансите и управителят на БНБ издават съвместно наредба за касовото изпълнение на държавния бюджет и в алинея 3 на същия член е записано, че държавният бюджет се изпълнява безплатно. Тоест касовото плащане е безплатно. Дори да плащате в частни банки, държавата трябва да поеме разходите.

Така мисля аз.

А вие адвокат ли сте? Цитирате алинеи, закони ...

Аз съм политолог по образование. Бивш кадрови офицер съм от военно въздушните сили, както и бивш активист на Легия Раковски в Хасково.

Освен шофьорската книжка, смятате ли да си вадите и други документи или пък да разплатите други задължения към държавата с марки?

Да, планирам да свърша малко работа в съда.

А знаете ли и за други хора, които смятат да се възползват от пътечката, която вие прокарахте? 

Имам приятел, който иска да си плати глобата с държавни таксови марки.

Имаме и група във Facebook, в която обсъждаме моя случай и много други като него. След нова година в групата се заформят няколко искания. Едно от тях ще бъде адресирано към Върховния административен съд.

През тези два месеца, в които водихте битка с институциите, някой оказа ли ви натиск по някакъв начин?

Не, никакъв натиск нямаше. Никой нищо не ми е отказвал. Напротив, имах подкрепата на мои приятели и познати.

Какво стана с писмото ви до омбудсмана Константин Пенчев? Той отговори ли ви?

Да, като неговото становище е такова, че той не ме подкрепя. Но мога да ви кажа, че аз съм станал омбудсман много преди господин Константин Пенчев да бъде назначен като такъв. И ще ви кажа: обмудсманите се раждат "отдолу", не се раждат "отгоре".

Пожелайте нещо на читателите на DarikFinance.bg, които ви симпатизират!

Искам да им пожелая да бъдат горди български граждани. Да си научат правата и да си ги отстояват. А аз с каквото мога, ще помагам!