Хедж фондове са реализирали милиарди долари печалби в залози срещу йената през последните месеци, съобщава Financial Times. Така наречените "макро мениджъри", които спекулират с икономическите трендове, търгувайки с валути, облигации и деривативи, са отчели най-големите си печалби от години, търгувайки с японската парична единица.

 

Англо - американският фонд Caxton Associates, който се управлява от бившия кадър на Goldman Sachs Андрю Лоу е реализирал близо 10% печалба за инвеститорите през последните три месеца. Други две компании Tudor Investment Corporation и Moore Capital са реализирали по 9% ръст на печалбите.

 

За сравнение, глобалната индустрия на хедж фондовете е направила 3.5% печалба през последните три години, по данни на браншовата организация Hedge Fund Research.

 

И от трите фонда отказват да коментират как са постигнали тези значителни инвестиционни успехи. Financial Times припомня, че от ноември до сега доларът се е покачил със 17% спрямо йената. Мениджърите на хедж фондове смятат, че ситуацията на Япония предсказва завръщане на волатилността на пазарите, от което те могат да спечелят.

 

В друга статия от днес Financial Times съобщава, че някои от най-големите инвестиционни фондове в света са заели позиции във високорискови облигации junk bonds. Това отразява очакването им тези инструменти да повишат доходността си.

Сред бичо настроените инвеститори са имена като GSO, Apollo Global Management, Centerbridge Partners, Oaktree Capital, хедж фондове.

Инвеститорите са започнали да изкупуват такива ценни книжа, а през последните седмици са открити къси позиции върху junk облигации, като залогът е, че цената им ще намалее, а доходността ще скочи.