Хедж фондовете и големите спекуланти на пазара може би залагат на покачване на цените на петрола, съобщава Блумбърг. Дългите позиции в петрол на Нюйоркската стокова борса са се увеличили нетно с 8% през миналата седмица, показва доклад на Комисията за търговия с фючърси.

Подобно търсене се наблюдава за пръв път от пет седмици насам и според коментаторите то се дължи на сигналите за възстановяване в икономиката на САЩ. Миналата седмица черното злато поскъпна с 2.5%.

Друго възможно обяснение за поскъпването на петрола е намаляването на запасите на петрол в Кушинг, Оклахома, където се доставя петролът, търгуван на NYMEX. От юли досега количеството на запасите там е намаляло с 6%.

Общо за годината обаче цената на петрола се понижава с 3.7%, което се дължи основно на притесненията за повторна световна рецесия. Ценовото дъно на суровината през тази година бе поставено на 20 май, в разгара на европейската дългова криза.

Наблюдава се активизиране на търговията с петролни фючърси в последните седмици. В петък бяха сключени над 1 млн. контракта, като обем от 1 милион сделки е достиган последно през май.

Но анализатор от Ню Йорк предупреждава: откриването на дълги позиции може всъщност да не означава очаквания за по-висока цена. Фондовите мениджъри сега са нетни купувачи, но по причина необходимостта от закриване на късите позиции, разкрити по-рано. Вероятно сега те купуват фючърси в операции, започнали преди 3 септември и предвиждащи спад в цената на петрола.