Хиляди компании се прехвърлят от Румъния към България заради по-ниските данъци, стабилните условия и по-дружелюбната бизнес среда, които предлага нашата страна, информира Reuters. Румъния беше принудена да повиши данъците си и да приложи по-строги регулации за бизнеса в отговор на изискванията на Международния валутен фонд и Европейския съюз при отпускане на кредита от 2009 г. в размер на 20 млрд. евро.

Данъкът върху печалбата в България е 10%, спрямо 16% в Румъния. Румънското правителство повиши ДДС от 19% на 24%, което е с 4 процентни пункта над нивата в България. Времето за учредяване на нова компания в България е седмица, а в Румъния е двойно по-дълго. Уставният капитал за ООД в България е 1 лев, докато в Румъния е 200 леи.

Румънските бизнесмени са притеснени и от бързината, с която се променят условията по кредита от МВФ, като в края на септември президентът Траян Басеску заяви, че за покриване на бюджетните дефицити ще е нужен нов кредит от международните институции.

Бизнесмените не знаят какво още да очакват в бъдеще и затова прехвърлят бизнеса си в България. Засега няма точни данни, но според данни в пресата всеки ден две румънски компании се регистрират в Русе, като общият им брой досега е 2500.

Преди повишаването на ДДС в Румъния русенски адвокат е помагал за регистрацията в България на две румънски компании месечно. С повишаването до 24% на ДДС в северната ни съседка броят на румънските му клиенти се е удвоил до четири. Най-много са компаниите-имигранти от сферата на търговията на дребно и едро, строителните материали, транспорта и селското стопанство.

Цитиран е и млад румънски предприемач, който се страхува от ново вдигане на данъците в Румъния и затова започва от България бизнес проекта си за онлайн телевизия.

Според Reuters, все по-често румънските бизнесмени регистрират бизнеса си в България, докато продължават операциите си в собствената си страна. Те обаче не искат да привличат върху себе си вниманието на властите в Букурещ. Но по изчисления на румънски банкери, ефектът от прехвърлянето на румънски бизнес в България е нисък, от порядъка на 0.1 – 0.3% от БВП.

И двете страни изпаднаха в тежка рецесия след 2008 г., но докато Румъния трябваше да свие рязко разходите си и да вдигне данъците, заради предходните бюджетни излишъци България може да си позволи да поддържа данъците ниски.

Всъщност д
анъците в България, както и в Румъния, са ниски в европейски план. Ниска е и цената на работната сила, а социалните осигуровки, плащани от бизнеса, са с една трета под равнищата в останалите страни от ЕС. Въпреки това и двете страни не получават така нужните им инвестиции – лошата инфраструктура продължава да отблъсква бизнеса.