Холандски и български експерти вече повече от година работят в Източните Родопи по съвместен проект, който са нарекли "Новото тракийско злато", информира БТА. Те са убедени, че този район, приютявал някога траките и техните златни съкровища, крие още „злато“: природа и икономически потенциал, които си струва да бъдат открити и разработени.

Петгодишният проект се финансира от Пощенската лотария на Холандия и се изпълнява от две холандски неправителствени организации: АРК и Авалон, които имат „многогодишен опит в областта на опазването наоколната среда и използването на добри земеделски практики за устойчивото развитие на селските райони“.

Екипът на проекта работи по въвеждането на нови икономически форми, свързани с биоземеделието, опазването на околната среда и екотуризма.

Основната ни амбиция е създаването на регион, който печели по устойчив начин от естествените богатства на Източните Родопи, казва ръководителят на проекта Франк Зандеринк. Източните Родопи, по думите му, са един от европейските райони с най-високо биоразнообразие.

Трите основни компонента на проекта, който ще продължи до февруари 2014 година, са дива природа и биоразнообразие; биоземеделие; алтернативен туризъм.

На други места има опити за съчетаването на два компонента, България обаче е първата страна, в която трите компонента биват разработвани в общ проект. Амбицията на "Новото тракийско злато" е този подход да стане заразителен пример и за други европейски страни.

Екипът на проекта твърди, че целогодишното естествено пашуване на различни копитни животни (крави, елени, коне и др.) е най-добрия начин да се запази типичния мозаечен ландшафт на Източните Родопи и подпомага връщането на полудиви породи животни в естествения им ареал. Досега е финансирано възвръщането на диви коне и късорого родопско говедо.

Според екипа на проекта развитието на биоземеделието и селския туризъм ще създаде нови работни места, ще повиши жизнения стандарт и ще намали обезлюдяването на района. "Новото тракийско злато" подкрепя биофермери финансово и чрез обучения. Един от "продуктите" на проекта е моделната ферма в Тополово, Маджаровска община, която се използва за демонстрации на биологични практики и за обучения в биоземеделие.

Повече от 160 земеделски производители са участвали в информационни дни и обучения по биологично пчеларство, животновъдство, производство на билки и плодове и отглеждане на зеленчуци. Четирима собственици на стари къщи са получили техническа помощ по 5 000 евро за изготвянето на план, с който да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони и да направят къщи за гости.

Според Франк Зандеринк Източните Родопи предлагат прекрасни условия за развитие на екотуризъм - девствена природа и невероятно биоразнообразие, богато културно наследство и запазени традиции.

Разработвайки "новото тракийско злато", екипът на проекта се стреми да създаде уникален екологичен продукт, продаваем както в България, така и в чужбина.