Откъдето и да погледнем, холандската икономика е на колене. Страната е изправена пред понижения на кредитния рейтинг. Цените на жилищата падат, безработицата се увеличава, потребителските разходи са в застой, а доходите на населението намаляват в реално изражение.

Производственият сектор на страната се свива, а зависимостта от мерките за социална сигурност расте, съобщава CNBC.

Първите признаци на възстановяването на еврозоната през второто тримесечие не се материализират в Холандия, която остава под сянката на дебелата опашка на кризата.

Икономистите от Capital Economics дори определиха представянето на икономиката на страната през последните няколко години като "бездна".

Сега вниманието се обръща към бюджетните планове на холандското правителство. Те трябва да бъдат представени на 17 септември. Според водещи икономисти обаче излизането от рецесията ще бъде дълъг и болезнен процес. През миналия месец правителството се съгласи на нови бюджетни съкращения на стойност 8 млрд. евро.

Саймън Лилиевелд, независим финансов консултант, който пише за холандската финансова история, смята че основните пречки пред възстановявеането са политически.

Правителството се опитва да намалява разходите, без да взема фундаментални решения и без реформи, защото политиците се страхуват да не загубят подкрепата на избирателите. Така те обещават много неща, но изпълняват малко от тях и не водят последователна политика.

"Нашето правителство живее назаем, надявайки се, че другите страни като Германия ще ни извадят от калта," коментира експертът пред CNBC.