Договор за реализирането на проекта "Алея Първа" подписаха днес инвеститорът Холдинг Варна и Организацията за обществена самозащита „ЕДНО”. В документа са посочени ангажиментите и сроковете на инвестициите, които поема компанията.

Първият ангажимент, който поема инвеститорът, е до края на месец март тази година да бъде укрепени срутищата между втора и трета буна, както и да се изградят канализация и фекални помпи. Успоредно с това Холдинг Варна ще трябва да се погрижи и за техническата инфраструктура в региона –електрификация и изграждане на трафопостове.

През първата година след издаване на разрешението за строеж, инвеститорът трябва и да изгради пешеходните и велоалеи между втора и трета буна, както и да осигури достатъчно на брой съоръжения за пешеходен достъп и достъп за хора с неравностойно положение от горната част на ската до крайбрежната алея. През първата година от реализацията да бъдат преместени нощните клубове в зоната между втора и трета буна, като същите да бъдат затворен тип, отговарящи на акустичните изисквания, се казва още в обществения договор.
През този перод е необходимо да се започне изграждането на воден парк и зони с водни атракции.

През втората година от реализирането на проекта трябва да се извършат укрепителни и инфраструктурни мероприятия на зоната след трета буна, както и да започне  изграждането на хотелска част.

В края на втората година между втория и третия етап от реализацията на проекта Холдинг Варна трябва да изгради търговска улица от средиземноморски тип, съобразена с архитектурата на стара Варна, по която да бъдат разположени и заведения за обществено хранене, детски кътове, специализирани ресторанти, сладкарници.

Изграждането на православен храм е още един от ангажиментите, които са поели от Холдинг Варна. Църквата трябва да бъде готова до края на втората година от строежа.

През третата година е предвидено да започне изграждането на яхтено пристанище, рибарско селище, база за водни спортове, сграда за института по хидрология, реанимационни пунктове. Яхтеното пристанище е сложно съоръжение и неговото изграждане може би ще продължи за по-дълъг период, но не повече от три години. През този етап трябва да бъдат изградени пешеходни, велосипедни и автомобилни подходи, както и подходи за хора в неравностойно положение.
Зоните за паркиране също ще бъдат обособени до края на третата година.

Подписите си под обществения договор сложиха  изпълнителният директор на Холдинг Варна Милчо Близнаков и председателят на Организацията за обществена самозащита „Едно” Светлозар Николов. На пресконференцията присъстваха  членът на Управителния съвет на холдинга Златимир Жечев, а от името на неправителствената организация - Мирослав Атанасов и Мирослав Станчев.

Организацията за обществена самозащита - ЕДНО беше едно от 12-те сдружения, които през август миналата година се обявиха срещу продажбата на 118 дка в Морската градина. Исканията бяха да се преразгледа сделката, сключена в последните дни от управлението на предишното правителство.

Само няколко месеца след това Организация ЕДНО като че ли вече е прегърнала идеите на „Алея Първа”, резултат на което е подписаният днес обществен договор.