Вторият най-голям производител на цимент в света, швейцарската компания Holcim, отчете значителен спад на печалбата си през 2010 г., което се дължи на продължаващо намаляване на бизнеса в Европа и САЩ – съобщи Financial Times.

Продажбите на холдинга, който само в България държи циментовите заводи в Бели извор и в Плевен, четири кариери за инертни материали край София и 25% дял в пазара на бетон в Пловдив, се покачват с 2.5% на годишна база до 21.65 млрд. франка. Печалбата обаче спада с 19.6% до 1.18 млрд. франка. В резултат печалбата на акция се свива с 25.2% до 3.69 франка.

От компанията са оптимистично настроени – те очакват ръст на пазарите си в Азия и Латинска Америка, както и възстановяване на търсенето в Европа. В изявление компанията посочва:

Развитието на бизнес цикъла остава несигурно в някои области на световната икономика. От глобална перспектива, може да се очаква строителния сектор на зрелите пазари да се възстанови, а растежът на новите пазари да продължава. Така че Холсим очаква ръст на продажбите на всички сегменти“.

Но FT коментира, че швейцарското дружество, заедно с конкурентите си Lafarge, Cemex и HeidelbergCement, са ударени от чувствително по-ниското търсене на традиционните пазари и покачванеот на цените на енергията – ключов фактор в циментовата индустрия с висока енергийна интензивност.

Все пак обаче Holcim е в по-изгодна позиция, тъй като разходната структура е благоприятна, а и компанията няма голям дълг, който да обслужва. Тази финансова стабилност позволява известна гъвкавост в използването на открилите се възможности, каквато се оказа експанзията през 2010 г. в Австралия.