Стратегически погледнато, политиката която се води е успешна и съм убеден, че под ръководството на премиера, с упоритост и добра работа, целите ще бъдат постигнати, заяви почетния председател на испанската Народна партия Хосе Мария Аснар след срещата му с министър-председателя Бойко Борисов, пише БТА.

Гостът отбеляза, че добре познава работата на сегашния премиер в качеството му на главен секретар на вътрешното министерство. Когато аз бях премиер на Испания, сътрудничеството ни в тази сфера беше много добро, добави Аснар. Той припомни, че това е причината тогава Борисов да бъде награден с най-висшия орден, който се дава в сферата на сигурността.           

Удоволствие е да установя, че усилията, които е полагал и продължава да полага Бойко Борисов в борбата срещу организираната престъпност, за сигурността на гражданите в България, както и за международната сигурност са налице и дават своите плодове, заяви Аснар. Според него международното сътрудничество между ръководителите на правителствата в тази област, както и сътрудничеството на съдебните системи имат изключително голямо значение.

Смятаме, че създаването на специализиран съд в България ще има голямо значение, както създаденият в Испания Национален съд за борба против тероризма и тежката престъпност, отбеляза гостът.

Хосе Мария Аснар посочи, че тема на разговорите с премиера Борисов са били и икономически въпроси, както и усвояването на средствата от европейските фондове. Смятаме, че икономическата конвергенция трябва да продължи, защото е важна за България, посочи Аснар. Според него е много е важно да се постигне подобряване в усвояването на европейските фондове.

Убеден съм, че България я очаква голямо бъдеще и с добро правителство, и с волята на българите ще постигнете успехи, каза гостът.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че Испания е тръгнала с проблеми при усвояването на фондовете, но е достигнала  98-99 процента усвояемост.  По думите му от вчера се водят разговори за административните мерки и възможности, с които да се подобри работата с еврофондовете. Борисов изрази надежда в края на мандата на това правителство този процент усвояемост да бъде достигнат.

Премиерът Борисов каза в отговор на въпрос, че амбицията за достигане на испанския процент на усвояване на еврофондовете е шанс на държавата да стане средноевропейска държава. Той изтъкна, че подобни са и амбициите на министъра по европейските средства Томислав Дончев, в тази посока е и политиката за привличане на експерти от Световната банка и други специалисти от най-високо равнище.

Аснар отбеляза в отговор на въпрос, че на страната ни ще са необходими няколко години, за да постигне резултатите на Испания в усвояването на евросредствата, но важното е да се поеме по правилния път. По думите му това не е чудодеен път, защото еврофондовете не правят чудеса. Единственото, което е необходимо е да са добре управлявани евросредствата, за да дават резултатите, колкото повече се трупа капацитет, толкова по-къс ще е този път, заяви Аснар. Той посочи, че предпоставка за тези резултати са наличието на хора, които да разработват проекти, на капацитет за управлението и осъществяването им. Ако страна е конкурентоспособна и е отворена към света, ще излезе по-рано от кризата, ако се увеличава дефицитът и безработицата, ще излезе по-късно от нея, отбеляза Аснар.

Попитан за предложенията на финансовото министерство за увеличаване на данъците, премиерът каза, че ще коментира този въпрос, когато правителството вземе решение в тази връзка.