Всеки, който е гледал малко повече филми за живота на работещите на Уолстрийт или в Лондонското сити, знае че по Коледа най-голямото вълнение е какви бонуси получават дилъри и брокери и плановете им да ги похарчат. Докато през цялата година са мислели как най-добре да вложат парите на другите, сега идва моментът да мислят за своите. Бившето юпи от Лондон, а сега министър – Николай Василев специално за DarikFinance.bg също добави щрихи към въпроса как най-често харчат парите си работещите в ситито.

„Файненшъл таймс” има специално приложение по въпроса – „How to spend it”. А преди празника се появява и луксозна брошура с идеи къде да се вложат шест, а понякога седемцифрените празнични придобивки.

Световните агенции предадоха, че тази година бонусите нарастват средно с 14 процента на Уолстрийт въпреки, че си отива една от най-мрачните години за последните десете. Въпреки ипотечната криза, четири от най-големите американски инвестиционни банки - Голдман Сакс, Морган Стенли, Лемън брадърс и Беър Стърнс ще изплатят около 49.6 млрд. долара (34.6 млрд. евро) компенсации за 2007 година. От тази сума бонусите обикновено са 60 процента или в случая близо 30 млрд. долара (21 млрд. евро). Тази година някои от членовете на ръководствата на банките са се отказали от своите бонуси на фона на слабите резултати.

За тези, които ще получат и не са се отказали, остава според броя на цифрите, да преценят дали да се съсредоточат върху луксозен часовник или чанта или да намерят най-модерното тропическо  рибарско селище, особено привлекателно на фона на полярния студ. Ако се прелистят специално подготвените брошури, ще се намери отговор и на въпроса кой коняк е най-добрият диджестив. Свободното време покрай празниците, подплатено с добра сума, кара дилъри и брокери да решат най-сетне да преобърнат стила си на обличане и да го превърнат в тотално разпуснат. Е, само за извън работно време, разбира се.

Потопете се в абсолютен лукс, призовават инвестиционната общност специалистите по харчене на тлъсти бонуси. Адреналинът, докаран от сделки „на ръба” на провала или на успеха, по Коледа се сменя с не по-малко раздвижващото кръвта харчене за екзотични екскурзии – до Карибите, в тропическите гори, рафтинг по буйни потоци все едно къде, сафари в Африка – или струващо значителна част от бонуса бутилка вино, на което не само името е нечувано, а и броят на нулите след първата цифра.

За работещите в Лондоското сити, „How to spend it” предлага срещу скормната сума от 1200 британски лири абонаментен винен план, който дава право на отстъпки при покупката на някоя по-специална бутилка. Стартиращи от скромните около 30 паунда цените може да завършат много далече. Както се казва едно е да имаш пари, друго е да имаш пари и желанието да ги похарчиш.

Изброените дотук изкушения са за тези, които вече са се обзавели с къща и тежкарска кола. Тези, които не са, прелистват брошурите за къщи и апаратаменти на коледни цени или се оглеждат са отстъпки за колата, за която цяла година са си мечтали. Още от предната коледа, когато бонусът е бил такъв, че само са започнали да кроят планове как да го добавят до тазгодишния и да реализират онова, което не им дава мира докато сключват поредната успешна сделка.

Онези, които вече са инвестирали в подобни луксове за тялото и душата, използват бонусите, за да си заформят един добре диверсифициран портфейл. Това каза за DarikFinance.bg бившето юпи от Лондонското сити, а сега министър - Николай Василев. Той самият е пример за това как коледният бонус, добавен към ипотечен заем, води до жилище в Лондон. Друга част от бонусите си е влагал в пътувания по света. Негови колеги инвестирали в колекцията си от специални вина. Дали неговата съпруга би погледнала с добро око на подарък ценна книга вместо нещо от луксозните страници на “How to spend it”, чуйте в прикачения файл.

*Материалът не е препоръка за злоупотреба с кредитната карта, ако шефът не ви е дал бонус