HP и EDS обявиха, че са подписали споразумение, според което HP ще закупи EDS на цена от 25 щатски долара на акция или общо за 13.9 млрд. щатски долара. Условията по договора са били единодушно одобрени от бордовете на директорите на HP и EDS.

Сделката се очаква да приключи през втората половина на календарната 2008 г., както и да удвои приходите на HP от услуги, които през финансовата 2007 г. се равняваха на 16.6 млрд. долара. Подразделенията за услуги на двете компании, считано от края на фискалната 2007 г. за всяка компания, отбелязаха годишни приходи от над 38 млрд. долара и разполагаха с 210 хил. служители, с дейности в повече от 80 страни.

HP възнамерява да основе нова бизнес група – “EDS an HP company", чието седалище ще се помещава в съществуващите офиси на EDS в Плано, Тексас. След финализирането на сделката, HP планира EDS да продължи да се ръководи от Роналд А. Ритенмайер, председател, президент и главен изпълнителен директор на EDS, който ще стане част от изпълнителния съвет на HP и ще отговаря пред Марк Хърд, председател и главен изпълнителен директор на HP.

Ритенмайер сподели: „На първо място, това е добра сделка за нашите акционери, която предлага голяма стойност под формата на значителни премии към борсовата ни стойност. Тя е добра и за нашите клиенти, защото съчетанието между двете глобални компании и общите квалификации на нашите служители ще даде тласък на иновациите и ще подобри стойността им в множество области. Също така, нашият Agility Alliance ще бъде значително затвърден.”

Според клаузите на договора, при финализирането на сделката акционерите на EDS ще получат 25 щатски долара за акция. Придобиването подлежи на прилежащи условия за финализиране, в т.ч. получаването на национални и международни одобрения от регулаторните органи и от акционерите на EDS.

           

За EDS          

EDS (NYSE: EDS) е водеща глобална компания за технологични услуги, предлагаща бизнес решения на клиентите си. EDS основа аутсорсинга на ИТ дейности преди повече от 45 години. EDS предлага разнообразно портфолио от услуги по аутсорсинг на ИТ дейности и бизнес процеси за клиенти в области като производството, финансовите услуги, здравеопазването, далекосъобщенията, електроенергията, транспорта, потреблението, търговията и държавната администрация в цял свят.

 

За HP

HP предоставя достъпни технологии за всички клиенти – от индивидуалните потребители до най-големите корпорации. С продуктово портфолио, обхващащо устройства за обработка на изображения и печат, персонални компютри, софтуер, услуги и ИТ инфраструктура, HP е сред най-големите световни компании с общи приходи за последните четири фискални тримесечия до 31 януари 2008 г. в размер на 7.7 милиарда.