Заради необосновано завишени в пъти количества на продукти, доставките на хранителни продукти в затворите в България ще ощетят държавата с близо 5 млн. лева за следващите две години. За това алармират от Панда ИП - фирмата, която доставя хранителните продукти в затворите през последните три години.

Изборът на доставчици за 2012 и 2013 година става по два начина – чрез сключени през Софийска стокова борса договори за доставка на зеленчукови консерви, меса и пакетирани стоки и чрез обявени дванадесет поръчки за доставка на отделни хранителни продукти в затворите в страната. Като резултат през следващите две години държавата ще похарчи около 23,93 млн. лв за изхранване на затворниците, вместо 19,02 млн. лв., колкото е струвало през 2010 и 2011 г.

Без да има закононарушение, ГД “Изпълнение на наказанията” реално заобикаля Закона за обществените поръчки, като обявява 9 вида продукти да бъдат закупени чрез сделки на Софийска стокова борса. Проблемът е, че заявителят в лицето на ГД “Изпълнение на наказанието” обявява предварителна стойност на сделката 68 хил. лв., без да посочи нито срокове на изпълнението, нито необходими количества за доставките.

Тази ниска прогнозна стойност на практика прикрива реалния размер на сделката и не дава възможност на достатъчен брой производители на съответните продукти да се включат, тъй като напълно основателно ниската стойност и липсата на реални параметри са непривлекателни за тях. В последствие се сключват договори с две фирми с един собственик на обща стойност 4,44 млн. лева, като самите договори предвиждат и допълнителна надценка над постигнатите на борсата цени от близо 5%.

Олиото, което през февруари е доставяно на цена 2,79 лв., след надценка от 4.5% върху борсовата цена ще бъде взимано за 2,82 лв. на литър и заради завишеното с над 100 хил. литра количество ще струва на държавата 686,7 хил. лева, изчисляват от частната фирма.

“Очакванията, че сделка през стоковата борса ще доведе до по-ниски цени не само не се оправдават, но и всъщност водят до безсмислено оскъпяване, заради начина на провеждането й. Причината е в сериозно завишените количества на продукти, които не биха довели до повишаване на качеството на хранене в затворите, като олио, захар и фасул.”, казва Ивайло Пандов, управител на “Панда ИП” - фирмата, която доставя хранителните продукти в затворите през последните три години.

Завишаванията на количества за тези стоки и то в пъти спрямо средните нива на доставки за 2011 година води до това плащането за доставките на всички договорени през ССБ продукти да бъде със 716.4 хил. лева повече, отколкото държавата е платила за тях през последните две години.

Същото се наблюдава и в обявените обществени поръчки и за 12-те затвора. Неколкократно по-високи са зададените в поръчките количествени стойности най-вече при продукти с кратък срок на съхранение, каквито са яйцата, рибата и млечните продукти, както и при олиото и оцета. Увеличението при яйцата например варира между 100 и 400% в някои от затворите, а на места прогнозните заявки за скумрия скачат 2 до 3 пъти. Същевременно основни продукти като хляба остават с непроменени прогнозни количества, което дава съмнения за презапасяване с изброените горе продукти и възможност за злоупотреби.

Драстично завишаване на заявяваните от затворите количества от конкретен тип хранителни продукти на няколко пъти е забелязвано през последните 3 години. Фирмата-доставчик на продуктите своевременно е уведомявала Министерството на правосъдието за това, заради съмнения за възможни злоупотреби.

Особено силно се наблюдава това през последните два месеца или непосредствено преди изтичането на договора на досегашния изпълнител на доставките. Без да имат право за продължително съхранение на хранителни продукти, заявките в някои от затворите през януари и февруари са драстично повишени.

В София например при средно седмично количество на доставяни продукти от 12 000 кг., заявките за периода 20-24 февруари възлизат на 70 000 кг. В Бургас увеличението е от 7 000 на 28 000 кг., а във Варна е още по-драстично – заявени 24000 кг. хранителни продукти за същия период при средно седмично количество на доставяни хранителни продукти от 5 000 кг.