HSBC Holdings се съгласи да плати глоба от 1,92 млрд. долара по обвиненията за пране на пари, като това е най-голямата санкция, плащана някога от банка, предаде Reuters.

Британската банка призна за пропуските, които са били допуснати по отношение на контрола, и се извини за създалата се ситуация.

Поемаме отговорност за грешките, допуснати в миналото, и много съжаляваме, обясниха от HSBC, като подчертаха, че днес банката е съвсем различна от онази, която е допуснала въпросните грешки.

През последните две години с новото ръководство направихме конкретни стъпки за поправянето на допуснатите грешки и работихме активно с регулаторните органи за засилването на контрола, допълват от HSBC.

Банката ще трябва да плати 1,921 млрд. долара, да продължи да си сътрудничи с регулаторните органи и да предприеме допълнителни мерки за засилване на корпоративните политики.

През лятото излезе доклад на американския сенат, според който слабият контрол в HSBC е позволил на банката да помага на свои клиенти, замесени в пране на пари, включително мексикански наркотрафиканти и фирми, свързани с тероризъм.