Големият проблем на българските общини е липсата на възможности за самофинансиране и твърде силната финансова зависимост от центъра, тоест от правителството. От години говорим за децентрализация на общинските финанси. Нищо такова не се получава засега, за съжаление. Напротив, даже тази зависимост се увеличава, коментира пред БНР финансистът Емил Хърсев.

Според него умението да се ръководят общинските финанси ще става все по-важно с времето.

"Темата ще е важена на тези избори. Забелязваме първите признаци на излизане от депресията след 7 години буквално влачене по дъното", смята Хърсев.

"Струва ми се, че убедителен ще е този кмет, който успее да развие една реално изпълнима платформа за това как би могъл да привлече инвеститори – чуждестранни или местни, в съответната община, защото много зависи от общинските власти. Буквално съм виждал случаи на прогонени инвеститори, отчаяни от първата среща с общински администрации, включително в окръжни градове", посочи финансистът.

Той даде за пример работата на общинската администрация в Бургас, която успява в привличането на инвеститори. А като негативни примери за изоставане въпреки местните икономически възможности, Хърсев посочи Варна, Плевен и Русе.