Никой не е предлагал да се дискутира вземането на какъвто и да е било заем. Това коментира в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия, финансистът Емил Хърсев.

"За мен е страховита изненада как тази тема се наложи в публиката", заяви той.

По думите му "това е един технически акт на Народното събрание за ратификация на договор за обслужване на задлъжнялостта, която България тъй или иначе я има."

Според Хърсев става въпрос за управлението на падежиращ дълг, който е трупан с години и продължава да расте.

"Обаче дискусията се пренесе върху това, има ли смисъл изобщо да взимаме заеми, докъде сме задлъжняли - все неща, които трябваше да дискутираме, когато се приемаше държавният бюджет", смята Хърсев.

Той посочи, че ПИБ има договор с държавата и министерството на финансите просто държи банката да изпълни написаното в него. Ето защо, съвсем правилно ресорният министър Владислав Горанов не е приел предсрочното връщане на заема.

Банката се е задължила за 2 години да управлява парите, отпуснати ѝ от държавата и да преструктурира портфейла си. Тя трябва да го направи включително, като увеличи кредитирането.

С нарастването на натиска върху финансовите институции за тях е по-изгодно да не кредитират, посочва Хърсев. Факт е, че в момента в България има дефлация, именно защото е налице ниско предлагане на кредити.