Организацията Прозрачност без граници (Transparency International) публикува резултатите от проучването си за корупцията в Гърция през 2011 година. Те показват, че икономическата депресия е поразила дори и корупцията.

В тазгодишното подреждане на индекса, проследяващ разпространението на корупцията в държавите (Corruption Perception Index 2011) Гърция заема 80-то място от общо 182 участващи в изследването. Тази позиция Гърция си поделя с Колумбия, Ел Салвадор, Мароко, Перу и Тайланд. Ситуацията там е по-лоша дори от Китай, чиято корупция се превръща в легендарна.  

Това е петото поредно проучване от 2007 година насам, което търси да изследва не толкова корупцията по върховете на властта, колкото корупцията, с която се сблъскват обикновените хора и малките бизнеси. За да събере данните, организацията е анкетирала 12 хил. домакинства в Гърция. Отговорите им показват, че корупцията сред държавните служители се е покачила от 7.2% през 2010 година на 7.4% през 2011 година, докато в частния сектор има намаление от 4% на 3.4%. Най-голям проблем е корупцията в болниците, следвани от данъчните служби и учрежденията, които издават разрешения за строителство.

Пример за корупция в болниците е допълнителното заплащане на лекарите, които извършват хирургични операции. Макар те да получават възнаграждение за труда си от националната здравна система, докторите искат допълнително между € 100 и € 30 000, за да си свършат работата. Частните клиники също искат допълнителни суми от пациентите, като само за да те приемат в хирургия, плащаш между € 150 и € 7 000, а за едно изследване разценките са от € 30 до € 500.

За да получиш одиторски доклад на финансовия отчет на компанията ти, който е в твоя полза, цената варира от € 100 до € 20 000, става ясно от анкетите сред гръцкото население. Разрешително за започване на строеж струва между € 200 и € 8 000, а ако те хванат, че си построил нещо незаконно, спокойно можеш да го легализираш срещу € 200 до € 5 000, платени под масата.

Според проучването на Transperancy International, парите, които гърците са дали за подкупи през тази година, са спаднали с 12.3% спрямо сумата, платена през предходната година. При € 632 млн. подкупи през 210 година, през 2011 година са платени € 554 млн.

Профилът на човека, който е склонен да плаща подкупи, е добре образован мъж на възраст между 45 и 54 години, който е имал собствен малък бизнес или работи като самонаето лице.

И ако в Гърция ситуацията с корупцията се подобрява заради кризата, то в България индексът продължава да свети тревожно в червено. По данните на Transperancy International у нас този проблем се измерва с 3.3 пункта, като колкото по-голямо е числото, толкова по-малък е проблемът с корупцията. В Гърция корупцията е 3.4%, което означава, че ситуацията е по-добра, отколкото в България. По-зле сме от Румъния, където индексът е 3.6 и много по-зле от Турция, където корупцията е 4.2 пункта.

България е на 86-то място в класацията за проникване на корупцията.