Златото е напът да приключи втора поредна седмица с поскъпване, след като най-новите данни за инфлацията в САЩ подхраниха оптимизма, че УФР ще започне да намалява лихвите по-късно тази година, съобщава Си Ен Би Си.

Спот цената се покачи с 0,1 на сто до 2374,14 долара за унция в ранната търговия. Цената на кюлчетата през седмицата е нараснала с 0,7 на сто. Американските златни фючърси запазват цена от 2383,20 долара.

Ново рекордно поскъпване на златото

Доларовият индекс спада с 0,6 на сто през седмицата спрямо конкурентите си, което прави златото по-евтино за търгуващите в други световни валути.

"Тенденцията за поскъпване на златото може да продължи, тъй като данните от САЩ дават простор на УФР да реши по-ранно намаляване на лихвените проценти, като в същото време геополитическото напрежение се запазва", казва пазарният стратег от Ай Джи (IG) Яп Юн-жун.

В същото време спот цената на среброто спадна с 0,2 на сто до 29,53 долара за унция, след като в предходната сесия достигна тригодишен връх. Паладият загуби 1,1 на сто до 982,77 долара, а платината поскъпна с 0,3 на сто до 1060,15 долара и се покачи до най-високото си ниво от година насам.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase