“Има трайна тенденция за повишаване цените на златото и среброто. Централните банки започнаха да прибират националните резерви на територията на собствените си страни, така че предимството е имаш ли злато, то да бъде на територията на собствената ти страна”. Това заяви в интервю за БГНЕС Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" във Fibank.
 
„Категорично можем да кажем, че става дума за тенденция на повишаването на цените на златото и среброто, тъй като през последните вече 5 години от началото на пандемията от COVID-19 забелязахме начало на процес на покачване цените на благородните метали и специално на златото на международните борси, свързано с изключително високото търсене както на дребно от граждани инвеститори, така и от страна на централните банки“, обясни Валентина Генчева. „Очевидно всичко това е базирано върху търсенето на стабилност, застраховката както на личните авоари, така и на националните резерви”, коментира директорът и уточни: “Този процес продължава и цените, след като отбелязаха много сериозни рекорди на 12 април, цената в щатски долари премина психологическата граница от 2400 долара, а в евро отбеляза рекорда от 2257 и 17 евро за тройунция, в момента продължават да са на много високи нива“, поясни директорът.
 
Тя коментира, че тестването на високите граници е било успешно и в момента цените са се върнали на нива около 2310 щатски долара и 2150 евро, които са най-високите пазарни нива откакто има статистика за цените на инвестиционното злато от преди малко повече от един век на лондонската метална борса. „Ако се върнем на централните банки, там ситуацията е също изключително интересна. Вече години наред централните банки купуват над 1000 тона ежегодно, които са изключително високи нива, както през миналата, така и през 2022 година. Тук абсолютните рекордьори са Китайската Народна банка, Индия, но и редица други страни като Полша, Бразилия, Турция, Казахстан и много други, които увеличават златните си резерви“, коментира Валентина Генчева.
 
Тя представи и любопитен факт. „Интересно е, може би, да спомена, че докато развити страни като Съединените щати и Германия притежават около 66-67% от националните си резерви в злато, държави като Китай имат само около 4% въпреки активните си продажби и мисля, че процесът на диверсификация на националните резерви на централните банки е изключително важен, защото той бележи една трайна тенденция, която със сигурност ще се запази и в бъдеще“, смята Генчева. Според нея предстоят със сигурност още сериозни покупки, както от Китайската Народна банка, така от други централни банки, с цел да се балансират националните резерви повече, а не да са базирани само върху щатския долар. „Вероятно се търси ново убежище“, добави директорът "Злато и нумизматика" във Fibank.
 

istock
istock

Валентина Генчева обясни, че централните банки са преминали към репатриране на златните си резерви, както от Лондон, така и от Вашингтон и Ню Йорк, от големите депа за съхранение на инвестиционно злато. „Започнаха да прибират националните резерви на територията на собствените си страни. Този процес беше започнат от Германия и Франция, в момента към него се присъединяват редица други централни банки, така че предимството е имаш ли злато да бъде на територията на собствената ти страна“, обясни експертът.

Злато, имоти или акции – в какво е най-добре да вложим парите си

По думите й несъмнено за гражданите златото е една много сигурна котва за стабилността на инвестиционните портфейли. „Винаги, когато другите валути бележат спад, златото се покачва и балансира. В момента има опровергаване на една стара тенденция, свързана с благородните метали, твърдеше се, че когато щатския долар се понижава, златото се покачва. Забелязваме точно обратното, щатския долар остава сравнително стабилен, златото се покачва въпреки това“, поясни Валентина Генчева.
 

istock
istock

Тя обясни, че докато има силно геополитическо напрежение цената на златото няма да се понижи. „Един от основните фактори е геополитическата нестабилност, продължаващата война на територията на Украйна, продължаващото изключително силно напрежение, свързано с конфликта между Хамас и Израел в ивицата Газа, така че докато тези процеси са активни, съществуват като болезнена на рана за човечеството, цената на златото няма тенденция да се понижи. Освен това, нека не забравяме също, че инфлацията, въпреки че влиза в някакви нива, гражданите все още смятат, че имат нужда от сигурно убежище, каквото са благородните метали“, обясни Валентина Генчева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase