Имоти, акции, злато или? Търсенето на възможности за инвестиции е на дневен ред не само в периодите с нарастваща инфлация, а се превръща в "полезен навик" у нас, отчитат експерти пред БТА.
 
Известен факт е традиционно заложеният ни стремеж към покупка на собствено жилище. С днешна дата това е най-разпространеното вложение - в имот, който да бъде даван под наем или препродаден в някакъв момент. Попитахме експерти какъв е бил интересът през изминалата година към инвестиция в недвижими имоти, но и в акции и благородни метали, и какви са прогнозите им за следващите месеци. Те коментираха плюсовете на съответната инвестиция и основните рискове пред нея, как да подходим, ако изберем друг да я управлява, често повтаряни пропуски от неспециалисти.
 
Недвижими имоти
 
"През следващите месеци очаквам пазарът да бъде стабилен от гледна точка на цените на имотите. В момента търсенето изпреварва предлагането в повечето сегменти", каза за БТА Ради Радев, търговски директор на агенцията за недвижими имоти "Арко Риъл Естейт" (Arco Real Estate). По думите му пазарът се движи основно от жилищни нужди, включително от желанието на хората да живеят в по-добри условия.
Според Ради Радев за последните десет години инвестициите в недвижими имоти са най-ефективният подход в битката с инфлацията, като позволяват на инвеститорите и на обикновените хора да запазят стойността на парите си.
 
"За разлика от златото, имотите имат добавената стойност да могат да се ползват за жилищни потребности или да носят доход при отдаването им под наем. Доходите от отдаване под наем при една добра инвестиция в недвижим имот са около 3,5-4,5 на сто, но това е само черешката на тортата. Основната възвращаемост е в покачването на стойността на имота, обикновено над нивата на инфлацията. Повишава се и възможността за използване на изгоден кредитен ресурс", коментира той.
 
По думите му лихвите по ипотечните кредити са по-ниски от нивата на инфлацията, включително и очакваната. За следващите години той прогнозира недвижимите имоти да останат една от най-добрите алтернативи. "Естествено, ако човек е визионер и може да предвиди следващия "хит", както преди десет години това са били акциите на "Тесла", ще получи по-добра доходност. Другата по-добра инвестиция е подобряването на личните умения и компетенции", смята Ради Радев.
 
Като основен риск той посочва ликвидността - ако ни се наложи спешно да излезем от инвестицията. В подхода си неспециалистите често са без бизнес план за евентуален изход от нея или за доходите, които ще носи. Обикновено личните предпочитания на купувача го карат да избере имот спрямо неговите нужди, а не спрямо прогноза за перспективите, изтъкна той.
 

shutterstock

При избор на експерт, който да управлява инвестицията ни, Радев посъветва да се информираме за неговата специализация в различните типове недвижими имоти - жилищни, търговски или индустриални, защото това може да бъде от съществено значение.Също така, търсете доказателства за успешни сделки и опит с различни видове имоти. Прочетете рецензии, потърсете препоръки и разговаряйте с други инвеститори, ако е възможно. Прочетете внимателно всички условия, преди да сключите договор, съветва Ради Радев.
 
Лилия Христова, мениджър продажби в компанията за кредитно консултиране "Кредит мениджър" (Credit Manager), коментира за БТА, че през 2023 г. е продължил интересът от предходната година към покупка на имоти с инвестиционна цел. "Търсенията са предимно за малки апартаменти с цел отдаване под наем или на земя. Инвестицията в недвижим имот се счита за една от най-нискорисковите инвестиции и форма за запазване стойността на парите, не толкова за генериране на доход. Считаме, че може би през 2024 г. тенденцията ще се запази, ако не бъдат променени съществено условията на банките за отпускане на ипотечни кредити", коментира тя.
 
Лилия Христова посочи, че клиентите виждат в покупката на недвижим имот начин за запазване стойността на парите си, което по думите й е факт. Според нея рискът е свързан най-вече с лихвените равнища, ако покупката е направена с кредит.
 
"Логично е, че при покачване на лихвите по ипотечните кредити се повишава и цената на направената инвестиция. От друга страна, при спад на цените на имотите също има риск в случаите, когато имотът е закупен с цел препродажба. Тогава може да не се достигне до положителен марж при продажбата или до искания такъв, което може да наложи изчакване за реализиране на инвестицията до настъпване на по-добри ценови равнища на пазара", обясни Христова.
 

istock
istock

Злато
 
На фона на рекордното търсене на злато през 2022 г., търсенето в България през 2023 г. бе изключително устойчиво, а при нас в "Тавекс" (Tavex) се регистрира минимален спад в рамките на 5 процента, коментира за БТА Тони Панайотов, ръководител на отдел "Дилъри и логистика" в компанията, специализирана в търговията с ценни метали Tavex Gold & Exchange.
 
По думите му златото реагира положително при геополитически кризи, каквито имахме и през двете предходни години. Цената му се определя и от доверието на инвеститорите в политиките на централните банки. Експертът посочи, че събитията, които ще влияят върху ценовата траектория на златото, са по две основни оси - промяна в лихвени проценти на централните банки, където пазарът очаква намаление по-скоро, отколкото централните банкери са заявили, че би могло да се случи, и потенциално нагнетяване на напрежението в геополитически контекст в Близкия изток и между Китай и Тайван.

Наръчник за новодомци: Какво да имаме предвид, когато сме готови да инвестираме в ново жилище

Тони Панайотов съобщи, че търсенето на инвестиционно злато в компанията през януари се запазва стабилно. Ценовата траектория е с лека корекция надолу спрямо декември миналата година, в началото на който цената регистрира най-високата си стойност както в долари, така и в евро, отбеляза експертът.
 
Той посочи, че през последните няколко години цената на инвестиционното злато регистрира връх практически във всяка една валута. "Макар да не съществува универсална инвестиция, която да се представя добре във всякакви икономически условия, динамиките при инвестиционното злато отчетливо показват ролята му като защита от обезценяването на валутите и икономическата несигурност, породени от политиките на централните банки, както и от геополитическите рискове. В тази конюнктура ценовият ръст на метала не потисна търсенето му. Инвестиционното злато се откроява като необходим балансьор във финансовото портфолио и поради ниската му корелация с активи като акциите и облигациите", каза специалистът.
 
Тони Панайотов посочи още, че инвестиционното злато под формата на кюлчета и монети е реален актив и, за разлика от финансовите активи под формата на акции или облигации, не носи кредитен риск, като например отсрещната страна да фалира или да не си изпълни ангажимента по договор. В единия случай притежавате реално физическо измерение на ценния метал, докато в другия - обещание за бъдеща доходност. При инвестиционното злато основен риск остава пазарният, тоест промяната на цената му, измерена в конкретна валута. Риск също така носи и сигурността при съхранението на реалния инвестиционен продукт, обясни той.
 
Като често срещан пропуск от практиката си експертът посочи неправилния подбор на продукти от гледна точка на ликвидност или насочването към подаръчни и нумизматични продукти, където премиите са по-високи и динамиката на пазара е съвсем различна. За да се предпазят клиентите от такива пропуски, е силно препоръчително да се консултират с компетентен дилър, каза Тони Панайотов. По думите му няма необходимост някой друг да управлява вложенията ни във физическо инвестиционно злато.
 

istock
istock

Акции
 
"Изминалата 2023 г. беше интересна за капиталовите пазари. Станахме свидетели на най-агресивния цикъл на покачване на лихвените проценти от страна на централните банки в рамките на една календарна година, редица развити икономики отбелязаха рецесия, а геополитическото напрежение отново беше основна тема". Това коментира за БТА Емил Янчев, CFA, портфейлен мениджър на ДФ "Адванс Възможности в Нова Европа", част от екипа на "Карол Капитал Мениджмънт".
 
Той отбеляза, че след силния песимизъм от страна на инвеститорите в края на 2023 г. настъпи рязка промяна в настроенията към крайно позитивни. Само за 9 седмици в края на 2023 г. широкият индекс Стандарт енд Пуърс 500 постигна ръст от 13,5 процента, или повече от половината от годишната му доходност. Инфлацията - проблемът, с който централните банки се заеха да се справят, макар и късно отчетена, беше туширана", изтъкна Янчев.

В какво да инвестираме, за да запазим състоянието си

В "Карол Капитал Мениджмънт" смятат, че през 2024 г. акциите в развиващите се пазари ще предложат по-добри възможности за инвеститорите от тези на американския пазар. Вече над 14 години развиващите се пазари се представят по-слабо от американския пазар и изглеждат подценени на база на оценъчните съотношения. Виждаме най-голям потенциал за ръстове на пазарите в Централна и Източна Европа, където имаме и най-голяма експертиза, инвестирайки през годините чрез три от фондовете, които управляваме, обясни експертът.
 
Нашият съвет към инвеститорите винаги е акциите да присъстват в портфейла им. Исторически погледнато, акциите са активът, който доказано във времето носи най-висока възвращаемост - независимо от промяната в икономическия цикъл, корекциите или бичите пазари, заяви той. По думите му при правилен подбор, т.е. сектори и компании, които имат дългосрочен потенциал и стойност, това е инвестиция, която се отплаща и помага на инвеститорите да постигнат целите си.
 
Експертът напомни, че инвестицията в акции носи своя риск. "Пазарите се движат от правила, които са противоположни на човешкото мислене и действат изпреварващо. Те се влияят както от реалното състояние на икономиката, така и от множество странични събития и са трудно предвидими. Пазарите на акции са волатилни, като корекциите се случват всяка година, а мечи пазар (спад с над 20 на сто) има веднъж на всеки 4-5 години. Има обаче различни способи за управление на риска. Да инвестираме балансирано, тоест не само в акции на една компания или в един сектор на икономиката. Да инвестираме регулярно и с по-малки суми. Важно правило е инвеститорите в акции да имат дългосрочен хоризонт. Често употребяваме максимата, че инвестирането не е спринт, а маратон", подчерта Емил Янчев.
 

istock
istock

Експертът посочи от практиката си, че пропуските, които инвеститорите повтарят най-често, се коренят в реакцията на страх/паника или в опита да се уцели "дъното на пазара".
 
"Инвеститорите често допускат грешката да купуват акции, когато те са във възходящ тренд и са близо до най-високата си цена и да продават при движение надолу. По този начин те плащат висока цена за инвестицията си или пропускат възможността да се възползват от последващо движение нагоре на пазарите. Не трябва да се подхожда емоционално към инвестициите, трябва да вярваме на статистиката и историята, да бъдем дългосрочни в целите си", коментира той.
 
По думите му показателен пример е следната статистика: Исторически средният спад при "мечи" пазар с рецесия е 34 процента и продължава около 16 месеца, но средният последващ възход на пазара е 169 процента и продължава 63 месеца. Експертът изтъкна, че новият икономически цикъл, в който се намираме, фаворизира активното управление на активи с постоянно търсене на нови възможности, релокиране на активи и хеджиране на риска.
 
"Следването на индекси, характерно за пасивното управление на финансови активи, по-трудно може да се съчетае с голямата волатилност на пазарите, следователно доходността може драстично да намалее. Независимо дали инвеститорът е избрал доверително управление или инвестиции във взаимни фондове, за него е важно да проучи управляващото дружество: каква е експертизата му в даден регион или клас активи, дали управляваните от дружеството продукти се справят устойчиво във времето назад, дали побеждават бенчмарка си в доходността. Инвеститорът трябва да се запознае в самото начало с разходите за инвестицията си - таксата за управление и таксите на входа, и на изхода", коментира Емил Янчев.
 
--------
 
Информацията в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на "Карол Капитал Мениджмънт" ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или финансови инструменти.
 
Всички посочени инвестиции могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase