Въпреки държавното финансиране, продажбите на електрически автомобили в Европа падат.

 

Само 308 електрически автомобила са били закупени чрез схема за безвъзмездна помощ на правителството във Великобритания през третото тримесечие.

 

Властите дават по 5 000 паунда /5 749 евро/ субсидия на купувачите на електрически превозни средства по програма, която е в сила от януари 2011 г, но по различни причини собствениците на автомобили не изглеждат склонни да кажат сбогом на добрия стар двигател с вътрешно горене.

През първото тримесечие на 2011 г. във Великобритания са регистрирани 465 нови електрически коли. През второто тримесечие бройката е намаляла почти наполовина до 215, така че данните за третото тримесечие всъщност представляват леко възстановяване на пазара.

Слабите продажби показва, че дори значителната субсидия не е достатъчна, за да изкуши средния шофьор за закупуването на електрически автомобил.

 

Правителство предвиди общо 43 милиона паунда за схемата за безвъзмездна помощ, което е достатъчно, за да се субсидират 8600 коли, но на този етап от тези средства са изразходвани едва 4 милиона паунда.

 

В Белгия са продадени само 85 електрически коли през първите шест месеца на 2011 г, въпреки правителствената субсидия в размер на 10 921 евро.

 

Обстановката в останалата част на Европа не е много по-различна. Дори в страни, в които се предлагат субсидии по-големи от 20 000 евро, продажбите остават доста под очакванията.