На първо четене Народното събрание одобри в България да се извършва погребване на въглероден диоксид. Депутатите гласуваха кои да са органите, които да регулират проектите в тази сфера и какъв тип нормативни изисквания ще бъдат поставени на желаещите да извършват тази дейност у нас.

В глобален мащаб проектите за улавяне на емисиите парникови газове, транспортирането им до подходящи подземни складове и инжектирането им за съхранение под земята са все още в експериментална фаза. Те се ползват с подкрепа от страна на институциите, особено в Европейския съюз. Тепърва предстои разработването на технологията до етап, в който да е икономически ефективна.

Съществуват обаче хипотези, че улавянето и съхранението на въглероден диоксид под земята не е безопасно. Подходящи хранилища на парникови газове са експлоатираните мини, които биха могли да бъдат запълвани с компресирани емисии.  

В изявление на заместник - министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев, цитирано от БТА, става ясно, че проучването и съхранението на емисии въглероден диоксид под земята в България ще се извършва с частни инвестиции и държавата няма да се ангажира с финансирането им.

Добрев изтъква, че съхранението на парниковите газове под земята е алтернатива на купуването на квоти за емисии на парникови газове, което ще бъде още по-масирано налагано на индустриалните предприятия у нас във връзка с ангажиментите за нисковъглеродно производство.

В законопроекта, който получи първоначално одобрение от депутатите в парламента, се разграничават две процедури по издаване на разрешения. Едната конституира разрешение за проучване, а другата определя издаването на разрешение за съхранение на парниковите газове. Предвижда се разрешението за съхранение да е със срок до 30 години и да се предоставя за конкретен комплекс за съхранение. Компетентен орган по издаването му, както и по неговото актуализиране е министърът на икономиката, енергетиката и туризма след становище от Европейската комисия и одобрение от Министерския съвет.

Законопроектът регулира взаимоотношенията между държавата и оператора в случаите на затваряне на мястото за съхранение и в случаите на прекратяване, в това число отнемане на разрешението за  съхранение.