Някой ще каже, че за банките в офшорните държави е настъпило време на просперитет. По света има много спестени пари, печалбите на богатите не спират да нарастват, данъците в развития свят се повишават в опит на правителствата да се преборят с дефицитите. Тоест, най-доброто време да закараш парите си на някой остров?

Не точно, твърди Метю Лин, колумнист на Bloomberg. Старият модел на секретност и конфиденциалност вече е разрушен, настъпи епохата на свръх – прозрачността. Всеки знае всичко за всеки и е безполезно да се мисли, че която и да е банка ще може да запази мръсните ризи на клиентите си в тайна.

Така наскоро Рудолф Елмър, бивш служител на банката Julius Baer Group, предостави на Жулиан Асанж, основателя на WikiLeaks, информация за сметките на 2000 свръх – богати клиенти. Материалът все още не е публикуван в мрежата, но това е просто въпрос на време. И тогава бизнес журналистите ще имат вълнуваща седмица, и по-важното, данъчните.

Това далеч не е изолиран случай. През 2008 г. служител на Лихтенщайнската банка LGT продаде на германските власти информация за хиляди тайни сметки на богати германци. Тоест ако някое правителство реши да плати добри пари, за да разбере кой от нейните поданици си е скрил парите в Швейцария или на Каймановите острови, ще има успех. По същия начин, ако сайт като WikiLeaks иска да публикува чувствителна информация и не се огъва, трябва да очакваме нови и нови „утечки“.

Моделът на потайността е изчерпан и офшорните банки трябва или да се адаптират към този факт, или те ще изчезнат. Според Метю Лин посоката за трансформацията им трябва да бъде в прехвърляне на бизнеса към центрове с ниски данъци, какъвто е България. „В Монако няма подоходен данък, така че ако живееш там няма смисъл да се криеш от данъци. Не правиш впечатление. На нововъзникващите пазари, например България, има плосък данък от само 10%. Ако живееш там също няма особен смисъл да криеш парите си. Финансовите центрове трябва да бъдат места с ниски данъци, а не с висока потайност“.

Не се опитвайте да се борите с технологиите, които разбиват потайността на вашата информация – съветва авторът. Това е загубена битка. По-добре се адаптирайте. При това днес хората на бизнеса са по-мобилни от всякога. Те не трябва да работят от някое конкретно място и колкото по-високо се изкачат по стълбицата на служебната йерархия, толкова по-вярно е това.