Най-голямото възходящо движение в историята на американските фондови индекси ще набере скорост в края на годината и ще повдигне Standard & Poor's 500 до най-силното му годишно увеличение от 16 години, ако се съди по статистическите данни. 

Акциите в Ню Йорк са поскъпвали през последните два месеца на годината в 82% от времето от 1928 г. насам, като основният индустриален индекс Dow се е повишавал средно с 10% след октомври, според данни на Bloomberg. 

Историята показва средно покачване на широкия фондов индикатор с 6% през ноември и декември, което ще доведе до нов рекорд на S&P 500 от 1 862.79 пункта. Ако това се случи, през тази година фондовият пазар в САЩ ще регистрира ръст от 20%, подобрявайки рекорда от 2007 г. 

Вместо да продават и да прибират печалби, инвеститорите почти винаги добавят към своите позиции през последното тримесечие, убедени, че възходящото движение ще се засили с настъпването на сезона на коледните покупки. 

S&P 500 се е повишавал през ноември и декември през всяка година, откакто започна възходящия си тренд през 2009 г. 

В BlackRock обаче не са толкова оптимистично настроени. Директорът на най-големия частен инвестиционен фонд в света с активи за над 400 млрд. долара смята, че на пазара има балон, благодарение на политиката на количествени улеснения на Фед и че нов скок на акциите изглежда проблематичен.