Гъст черен дим се издига от петролната рафинерия Байджи. Облакът се вижда от Багдад, след като бойците от Ислямска държава подпалиха най-голямата петролна рафинерия в Ирак, намираща са на по-малко от 200 км. от иракската столица.

Унищожаването на завода за преработка на нефт, които захранваше една трета от вътрешните доставки на горива в Ирак, беше част от подготовката на отстъплението на джихадистите от района, превзет от тях през юни миналата година. Победа, която изпрати шокови вълни към световните петролни пазари.

Година след началото на контранастъплението на иракската армия, подпомогната от нестабилния съюз на основните арабски сили в Близкия изток и американските въздушни удари, рафинерията отново под контрола на правителството в Багдад, макар да е разрушена.

Проблемът за САЩ и останалата част на света е, че в региона се намират 60% от доказаните петролни резерви. Това прави Близкия изток ключов за глобалната икономика. Ако Ислямска държава победи в Ирак, последствията за енергийните пазари и финансовата система на света биха били потенциално катастрофални.

Друг фактор, който оказва влияние върху цените на нефта е политиката на OPEC. Организацията на страните износителки на петрол е произвеждала 30.93 млн. барела на ден през април. Това са най-високите нива на добив от ноември 2012 г., по данни на Platts.

Саудитска Арабия, която е най-големият производител на нефт в картела е добивала над 10 млн. барела на ден. Данните сочат, че производството на петрол от OPEC всъщност надвишава квотите, приети през ноември 2014 г.

Малко вероятно е на планираната за юни среща на картела във Виена да бъде взето решение за промяна на политиката за запазване на пазарния с поддържане на високи нива на добив и ниски цени. За момента официалният таван на добива на OPEC е 30 млн. барела на ден.

Срещата във Виена ще се проведе само няколко седмици преди крайния срок - 30 юни, за постигане на ядрено споразумение между Иран и шестте преговарящи световни сили. Отпадането на санкциите, наложени на Техеран автоматично ще освободи 1 млн. барела на ден, допълните количество петрол на световните пазари. А Иран лесно може да повиши добива с 500 хил. барела на ден в рамките на месец.

На този фон днес фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през юли поевтиняват с 0.95%, до 64.94 долара за барел.