Следващата версия на Microsoft Windows ще се различава съществено от своите предшественици по редица начини, един от най-важните от които ще бъде освобождаването на операционната система от x86 ограниченията.


Сред нововъведенията в Windows 8 ще бъде Windows RT- платформа за създаване и развитие на потребителски приложения от ново поколение, която ще ползва и облачни технологии.

 

За разлика от миналите предложения на Microsoft, Windows RT ще поддържа процесори, базирани на ARM архитектура. Поради малките си размери и мощност, ARM са едни от любимците на производителите на смартфони. Тази архитектура дори се използва в някои сървъри и преносими компютри.

 

Според анализаторите от PCWORLD новата операционна система изглежда направена специално за следващото поколение преносими компютри. Въпреки че ARM-базираните лаптопи ще се конкурират с нова Ultrabook платформа, която е подкрепена от Intel, сензорният Office вероятно ще даде огромно предимство на устройствата работещи под Windows RT.

 

Има обаче един недостатък на Windows RT. Windows приложения, които са написани за чипове с x86 архитектура на Intel, няма да работят под него. Това ще е голяма пречка за приемането на системата, особено в корпоративните среди, тъй като компаниите ще трябва да обновяват и целия си хардуер и софтуер.

 

RT поддържа криптиране на всички данни. Това е особено важно в мобилното пространство, където достъпът до информацията от телефони, таблети и преносими компютри, позволява кражби на данни.

 

С новата операционна система Microsoft ще измести фокуса от десктоп устройствата към мобилните платформи.