Продажбите на компютърната игра Call of Duty: Black Ops, на Activision Blizzard надхвърлиха 1 млрд. долара, съобщи Reuters.

 

Това прави заглавието, пуснато в масова продажба преди само 6 седмици, най-успешния франчайз на издателя.

 

Стабилна основа за постижението дадоха първите пет дни на играта на пазара, за които обемът на продажбите достигна рекордните в историята 650 милиона долара. Никога, филм, игра или книга не са били купувани толкова много и толкова бързо.

 

Очакванията на Wall Street са за отлични резултати за тримесечието на Activision, като повод за това дава и излизането на пазара най-новата игра от друга поредица на компанията - "World of Warcraft“.

 

Black Ops е 7-то заглавие от поредицата Call of Duty, като от предходното заглавие Modern Warfare 2 са продадени повече от 20 млн. копия в световен мащаб, което значи, че и то е близо до милиардни приходи.

Но оценяваната на 50 милиарда долара индустрия на видео игрите в САЩ за сега не успява да се възстанови от рецесията, като се свива с 5 на сто на годишна база до 30 ноември.

Въпреки засилването на продажбите в сектора покрай новогодишните празници от изследователска група NPD прогнозират, че обемът им за тази година в глобален мащаб няма да надхвърли нивата от 2009 г.