Западните сили и Арабските държави днес се срещат в ОАЕ, за да дискутират бъдещето на Либия след свалянето на Муамар Кадафи от власт, предава BBC. От т. нар. Контактна група, включваща представители на Франция, Великобритания, САЩ, Катар, Кувейт и Йордания, се очаква да поднови обещанието си да намери средства, за да се помогне на либийските въстаници.

Междувременно силите на НАТО засилиха въздушните удари върху правителствени обекти в Триполи. Снощи две големи експлозии са избухнали в столицата, в района около правителствената резиденция.

Но верните на Кадафи войски от своя страна подновиха артилерийския огън срещу непокорния град Мисрата, където са били убити 14 бунтовници, а други 20 са ранени. Кадафи прилага и друго оръжие: изнасилвания.

Кадафи счита, че масовите изнасилвания ще внушат страх сред народа и ще накарат бунтовниците да се разколебаят. Затова на лоялните войници са раздавани хапчета виагра, за да се разгори сексуалната им мощ. Има неоспорими доказателства за това, твърди главният прокурор на Международния криминален съд.

Либийка в момента се възстановява в рехабилитационен център в Румъния, след като през март тя проникна в международен хотел в Триполи и заяви, че е била изнасилена от войници на Кадафи.

Докато Кадафи не си отиде, върху Либия ще се оказва икономически, военен и политически натиск, категоричен е Западът. Позицията на британският външен министър е ясна: Кадафи и неговото семейство са загубили цялата си легитимност и трябва да си отидат, така че либийският народ да определи своето собствено бъдеще.

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън вече е пристигнала в Абу Даби. Според запознати, в разговорите днес ще се обсъди споразумение за прекратяване на огъня, което да сложи край на войната. Миналата седмица НАТО взе решение да удължи с още 90 дни операциите в Либия и да включи във военните операции също и бойни хеликоптери.

Но така или иначе въпросът за Кадафи и семейството му остава централен. Главният прокурор на Международния съд от един месец настоява да се издадат заповеди за арест на Муамар Кадафи, на сина му Саиф ал – Ислам и на шефа на разузнаването Абдула ал – Сануси.