Шведският мебелен гигант IKEA настъпва още по-масирано на руския пазар, става ясно от информация на вестник Комерсант.

Компанията е подписала споразумение за придобиване на 16.4 хектара площ в подмосковието. Парцелът е перспективен, защото в последствие може да бъде обединен с още един, като по този начин се окрупни площ от 44 хектара за магазини и складове.

IKEA се е ангажирала да благоустрои терена като построи мост и евентуално подстъп за железница до бъдещия си хипермаркет. Сумата на сделката не се съобщава.

Това не е първият опит на мебелната компания да засили експанзията си в Русия. Още през 2003 година имаше опит за придобиването на площ за отваряне на магазин в Москва.

През миналата година в изявления от страна на компанията, пролича, че ръководството й е гневно на административните и бюрократични бариери в страната.

Една от причините за този изблик бе проблемът с магазина в град Самара, който няколко години чакаше да получи разрешение от местните власти, при което в публичното пространство се появиха съмнения в корупция сред местната администрация.

В началото на тази година обаче президентът на Русия Дмитрий Медведев удостои основателят на IKEA Ингвар Кампард  с орден "Дружба" за големият му принос в руско-шведските икономически отношения.

ИКЕА е основана като семейна компания през 1943 година и в момента притежава 290 магазина за мебели и домашни потреби в 36 страни по света. През миналата година оборотът на веригата магазини надхвърли € 23.1 млрд., а нетната печалба достигна € 2.7 млрд. В Русия IKEA има 13 магазина и 13 мегамаркета, а инвестициите до тук надхвърлят $ 4 млрд.

Преди месец веригата бе атакувана от терористи, които поставиха взривни устройства в емблематични магазини в Белгия и Франция. Полицията в Германия съобщи, че са предотвратени атаки и срещу магазините на IKEA в Киел и Дрезден.

Компанията често е обект на критики заради модела, по който работи. Основана като фондация, IKEA се възползва от законовите вратички и пести от данъци. Според журналистическо разследване, през миналата година мебелният гигант е избегнал плащането на € 11.2 млрд. от данъци, които иначе биха били дължими, ако той бе регистриран като обикновена мебелна фирма.