IKEA се извини, че през 70-те и 80-те години в изработването на мебели с тази марка е бил използван труда на политически затворници от Източна Германия. Доклад на одиторите от Ernst and Young потвърждава, че тогавашните мениджъри на компанията са знаели за тази практика и това води до изявление на днешните управители, в което се казва, че "Съжаляваме с цялото си сърце, че това се е случвало". Британският вестник Guardian цитира думите на Питър Бетцел, който ръководи Икеa в Германия и който обяснява, че е неприемливо използването на труда на затворници, които са лишени от свобода заради политическите им възгледи.

Компанията настоява, че не участва в подобни практики към днешна дата. Повдигнат е обаче въпросът за финансови компенсации, които Икея може да бъде заставена да плати на политическите затворници, чийто труд е бил използван за направата на мебели от световноизвестната марка.

Пред Гардиън Бетцел допълва, че използването на затворническия труд, включително на хора, задържани заради политическите им възгледи, е било характерно и за други фирми през 70-те и 80-те години. Ето защо според него техните имена също би трябвало да бъдат публично назовани, за да понесат и те своята отговорност.