Шведският мебелен гигант Ikea е съкратил 5 000 от своите работници по цял свят поради икономическата криза, но очаква да регистрира рекордни продажби въпреки нея, съобщи директорът на компанията.

Фамилно притежаваната компания очаква продажби от 21.5 милиарда евро, които не включват ефектите на различните валути за финансовата година, която приключва на 31 август, според управляващия директор Андерс Далвиг.

Той ще се оттегли на 1 септември и ще предаде управлението на Микаел Олсон. Далвиг не съобщава детайли по печалбата за тази година, но посочва, че създадената на принципа "Направи си сам" през 1943 г. компания ще има големи печалби въпреки най-лошата световна рецесия от Втората световна война насам.

Никога досега не ни се е налагало да прилагаме такива масирани съкращения на работни места. Но това е изцяло необходимо, за да адаптираме разходите си и капацитета според търсенето, което е по-слабо от очакваното, според отиващия си директор на мебелния гигант. Той признава обаче, че поради нискобюджетния си профил, компанията се справя доста по-добре от конкурентите си и печели нов пазарен дял.

Първоначалните очаквания на Ikea бяха за 11% спад в продажбите през 2009 г. До този момент обаче този спад е едва 1% и благодарение на инвестициите в нови заводи всъщност очакванията вече са за 3% ръст в продажбите към споменатите 21.5 милиарда евро.

Известната марка планира откриването на 14 нови магазина - инвестиция на стойност 1.07 милиарда евро. Необходимостта от нови работници за тези магазини е основание да се предполага, че въпреки съкращенията, броят на заетите в компанията ще се запази стабилен на около 130 000 работници. Замразяване на инвестиците през тази година от компанията планират да направят в Русия, където има открити 11 нейни магазина. БГНЕС