Труд

1.5 млрд. лева влизат от ЕС през 2011 г., съобщава пред "Труд" Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС. "И това е минимумът. Така процентът плащания към края на годината ще е 20. Планът, който гоним, е всяка следваща година да удвояваме резултата от всички предишни, взети заедно... Към края на 2012 г. плащанията трябва да гонят 40 процента. До края на срока за плащания - 2015 г., се надявам да имаме огромен процент разплащателни средства. Индикатор за това е програмата ИСПА. Има още няколко проекта, които трябва да бъдат завършени до края на 2011 г., и един, който трябва да изпълним до края на 2012 г. - "Дунав мост 2". ИСПА вероятно ще я приключим с 72 – 75 на сто усвоени пари. Щом сме успели така да се мобилизираме заради ИСПА, вярвам, че пак ще го направим заради оперативните програми", категоричен е Дончев.

 

Според челото на "Труд" 15-те снимащи радара у нас - гордостта на КАТ, са незаконни. Информацията за това бе напълно потвърдена от Българския институт по метрология /БИМ/, уточнява изданието. България има 16 стационарни и 53 мобилни радара с камери. До 31 януари т. г. 15-те устройства, получили лиценз от края на 2009-а и началото на 2010 г., е трябвало да бъдат проверени отново. Оказало се, че за тестовете е нужна допълнителна апаратура за 5000 евро. Докато тя не бъде купена, снимките могат да бъдат обжалвани пред съда. "Съветвам всички, които получат наказателни постановления или електронни фишове със снимки за превишена скорост, да пускат възражения и да обжалват пред съда. Това не са сто процентови доказателсва", потвърждава шефът на Българския автомобилен съюз Борис Гаврилов, цитиран от изданието на вътрешна страница. Около 150 000 българи са били заснети по пътищата, а вероятно и глобени за превишена скорост от един вид модерни камери, които КАТ е използвал, без да са одобрени от БИМ, продължава по темата "Труд" и подчертава, че само 2,4 процента от глобените шофьори обжалват в съда.

 

Автоматичното преподписване на договорите за мобилен телефон, кабелна телевизия и интернет ще отпадне, отбелязва "Труд" и пояснява, че това се предвижда промяна в Закона за електронните съобщения, подготвен от Министерството на транспорта и съобщенията. Във ведомството на Александър Цветков вече са минали всички консултации с мобилните оператори и потребителските организации, настояващи за по-прозрачни и справедливи клиентски договори.

 

Дума

 

Министърът на финансите да предприеме необходимите действия пред институциите на Европейския съюз за признаването на традиционния характер на гроздовата ракия като българска спиртна напитка, отбелязва под глава "Дума". Ако успеем да убедим Брюксел, че гроздовата е традиционна наша напитка, акцизът на ракията ще падне наполовина, което означава, че литърът ще струва с 2 лева по-малко, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов след заседанието на Министерския съвет. Експерти от лозаро-винарската камара са търсили и исторически, и технологични доказателства, че българските дестилатори са по-различни и че напитката е присъствала по земите ни от векове.

 

Монитор

 

Над 4000 спекуланти обикалят из страната и реализират зеленчуци и плодове от внос, представяйки се за земеделски производители, алармира под глава "Монитор". По този начин се създава некоректно ценообразуване на зарзавата, а ситуацията в момента е убийствена за родния производител. Тази спекула вади доходи от родните фермери, категорични са специалистите от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

 

Сега

Кризата срина трудовия пазар повече, отколкото очакваха и най-големите песимисти, показват предварителните данни на националната статистика, анализирани от Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ, цитирани от "Сега". В края на 2010 г. наетите лица са били с 357 100 по-малко, отколкото са работили в началото на икономическия срив през 2008 г. "Нашите разчети бяха от третото тримесечие на 2008 г., когато започна кризата, спрямо третото на 2010 г. без работа да останат общо около 315 000 души. Но само за една година - 2009 г., наетите са намалели с близо 295 000 души", са думите на президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитирани от изданието. Според статистиката средно месечно през 2009 г. наетите са били 2.4 млн. души, докато през 2010 г. те вече са едва към 2.1 млн. лица.

 

Едва през 2015 г. България ще разполага с работещо електронно правителство, което да отърве бизнеса и гражданите от висенето по опашки пред различни администрации за издаване на документи и справки. "Кабинетът прие поетапен план, който гарантира, че България в 2015 г. ще има работещо поне на средно ниво за ЕС електронно правителство", заяви пред "Сега" министърът на транспорта Александър Цветков.

 

Фискалният борд, който вицепремиерът Симеон Дянков иска да въведе с промени в конституцията, има големи шансове да стане факт. Балансът на силите в парламента към момента е в полза на управляващите. ДПС, чиито гласове ще са ключови за приемането на текстовете, са готови да подкрепят министъра, макар и с някои корекции на конкретните параметри, научи "Сега".

 

До сериозна схватка заради апетитите си в тютюневия бизнес стигнаха вчера управляващите и опозицията от БСП и ДПС. Причината са спорни промени в закона за тютюна и тютюневите изделия, приети вчера на второ четене в парламента, които сериозно ще разместят позициите на играчите в сектора. Под предлог, че защитават дребния тютюнопроизводител, трите партии се обвиняваха една друга в лобизъм.

 

Класа

 

Вместо депозити – инвестиции във фондове за суровини. През тази година се очаква пренасочване на средствата от спестявания в депозити към други алтернативни форми за инвестиции – във фондове, акции, облигации и различни суровини, прогнозираха от банковите среди. Очакваме относителният дял на фондовата индустрия да нарасне и да навлязат повече институционални инвеститори, коментира председателят на УС и изпълнителен директор на Райфайзенбанк България Момчил Андреев при представянето вчера на четирите нови фонда на „Райфайзен кепитъл мениджмънт“. Повишен е интересът на вложителите в по-малка степен към недвижими имоти и злато и най-вече към взаимни фондове и доверително управление. По думите му в България никога инвестициите в акции не са били определящи, най-предпочитан е консервативният модел чрез депозити, но в последно време културата за пестене във взаимни фондове все повече се прехвърля и у нас.

 

Втори метродиаметър, който включва участъка от ъгъла на ул. „Хан Аспарух“ и бул. „Витоша“ до пазара на квартал „Лозенец“ е изграден 70%, съобщи инж. Боян Делчев, директор на проекта. Крайният срок за предаване на обекта е септември 2012 г. Строителството му се извършва от Обединение „Метро Трейс”, което спечели търга с оферта от 170,3 млн. лв.. Планът на проекта предвижда изграждане на 3 метростанции, както и завършване на частично изградени конструкции в участъка „НДК – Музей „Земята и хората”.