„5 млн. на ден за бизнеса“

Вестник „Стандарт“

По 5 млн. лева на ден от хазната влизат в касите на бизнеса. Държавата ударно разплаща задълженията си към фирмите. Към момента от дълговете на хазната са останали около 30 млн. лева, научи "Стандарт" от източници във финансовото министерство.

Разплащането с фирмите е един от приоритетите на кабинета "Орешарски". "Разгледани са неразплатените средства по Закона за обществените поръчки - кой, какво и защо дължи. Оказа се, че забавените над една година плащания от държавата са над 92 млн. лева.

Общата сума е била 247 млн. към 10 юли, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева в интервю за "Стандарт". Така сметката показва, че за 40 дни - до 20 август, са разплащани по 5 млн. на ден.

"Всички сме съгласни, че ако държавата се издължава навреме на бизнеса, това ще бъде най-мощният фактор за ограничаване на междуфирмената задлъжнялост.

Приемането на 30-дневния срок за разплащане е сериозен фактор в тази насока", каза още Бобева.

 

„Зелени централи заплашени с изключване“

Вестник Капитал Daily

В петък изтича крайният срок, който ЕВН даде на производителите на зелена енергия, за да подпишат договори за достъп до електроразпределителната мрежа на дружеството. ЕРП-то е предупредило централите, които не са изпълнили това условие, че ще бъдат изключени. В сряда от ЕВН съобщиха, че 63 производители все още нямат сключени такива договори.

Съгласно Закона за енергетиката (ЗЕ) и Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) производителите на електрическа енергия са длъжни да сключат договори за достъп с мрежовите оператори при Общи условия, одобрени от ДКЕВР и влезли в сила от 1 юли 2013 г. Досега централите не са имали подобни договори, защото не е имало такова изискване и те са били присъединявани към мрежата с обикновени протоколи за съгласие с Общите условия. В началото на юли ЕВН изпрати покани до зелените централи на територията на компанията да сключат съответните договори. Крайният срок за подписването им беше 1 август 2013 г., но множество централи отказаха да го направят заради спорни текстове в Общите условия. 

 

„Енергийният холдинг се чуди да пуска ли доклада за Белене“

Вестник „Труд“

Българският енергиен холдинг (БЕХ) обмисля дали да обжалва решението на Софийския административен съд, което го задължава да огласи докладите на HSBC за АЕЦ "Белене".

Това съобщиха от холдинга пред "Труд". След жалба на НДСВ от края на миналата година в края на юли магистратите постановиха БЕХ да обяви всички оценки, разработки и доклади на консултантската компания.

Анализът беше поръчан през 2010 г., за да може правителството на ГЕРБ да вземе решение дали да строи ядрената мощност. Задачата на HSBC беше също така да потърси и възможен инвеститор за проекта. Договорът с компанията беше подписан през 2011 г. от Българския енергиен холдинг.

Той е на обща стойност 2,7 млн. евро плюс 0,95% от цената на ядрената централа, ако бъде построена успешно. HSBC така и не завърши анализа си, тъй като България се отказа от "Белене" още през март 2012 г. Разработките на консултанта не бяха огласени, защото от БЕХ твърдят, че не са длъжни да предоставят публично информацията.

 

„Зинаида Златанова: Политизираха темата за еврофондовете“

Вестник „24 часа“

През последните години темата за еврофондовете беше изключително политизирана и използвана за политически цели, заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Тя посети новооткрита информационна приемна в Борисовата градина в столицата, която разяснява на граждани европейските проекти, които страната ни изпълнява. „Ние на практика говорим за едно и също с г-н Дончев. Политизирането не ни върши добра работа", подчерта Златанова. По думите й, ако политизирането липсвало, на всички е щяло да бъде обяснено, че бъдещият програмен период е различен от настоящия.

Вицепремиерът обясни, че има разлика в метода на финансиране на европейските средства през бъдещия програмен период и няма да е както до сега - всички заделени средства за страната да бъдат разпределени в оперативните програми. „Оперативните програми вече не разполагат с всички потенциални пари, които страната би могла да усвои", отбеляза Златанова. И добави, че представените вече предвидени средства са сигурните суми, които страната ни ще усвои по оперативните програми.