„В НДК взимали 7400 лв. заплата"

Вестник Стандарт

Бивши шефове на НДК са взимали по-високи заплати от президента. Възнагражденията на някои от членовете на сменения борд на директорите са били в пъти повече от тези на държавния глава.

Това стана ясно от думите на културния министър Петър Стоянович по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия.

Той отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Ирена Соколова. Заплатата на държавния глава е около 4400 лв. За сравнение бившият изпълнителен директор на НДК Митко Тодоров се е разписвал срещу 7400 лв. месечна заплата. Бившите членове на директорския съвет Тодор Влайчев и Ивайло Георгиев получавали съответно по 6800 лв. и 4400 лв., сочи справка от бившия шеф на НДК Христо Друмев. Министър определи като несъразмерни заплатите на борда на фона на тези задължения и не пожела да прави оценка дали ръководството е успешно или не, защото очаква доклада на ревизорите.

Бордът на НДК беше сменен в началото на месеца. Новият изпълнителен директор на двореца е Пени Раева. Зам.-министърът на културата Велислава Кръстева е председател на съвета на директорите вместо Стоян Стоянов. Другите нови членове на управата са Антоанета Желязкова, Веселина Минчева и Олга Манолова.

Пред депутатите Стоянович посочи, че не е възможно НДК да е на печалба, при положение че има 11 милиона лева задължения към държавата и старото ръководство не е успяло да спре движението надолу. НДК и НАП водят спор за 11 млн. лв. неплатени данъци, натрупани от 2005 до 2010 г. Стоянович съобщи също, че НДК се готви за "съсредоточие на европейското председателство на България на ЕС през 2018 г.".

„МВФ против замразяването на възрастта за пенсия"

Вестник „Труд"

Замразяването на възрастта за пенсиониране и въвеждането на швейцарското правило за размера на пенсиите са рискови за България. Това са част от заключенията на приключилата вчера мисия на Международния валутен фонд у нас.

Според емисарите бъдещите бюджети са застрашени от вземането на тези решения днес, защото продължава тенденцията за застаряване на населението. Друг риск пред финансите на страната е тежкото състояние, в което се намират БДЖ и енергетиката, пише в доклада на МВФ.

От валутния фонд съветват да се увеличи ефективността при харченето на средствата за социално подпомагане, които у нас се използват за компенсиране на последствията от икономическата криза.

„Икономиката стои стабилно ниско"

Вестник Капитал Daily

Стабилно нисък и подправен с европейска несигурност. Така може да се определи икономическият ръст на България през третото тримесечие на годината. Увеличението на БВП е с 0.8% на годишна база, а в сравнение с периода април-юни се е покачил с 0.6%. Това показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ) за икономиката на България през третото тримесечие.

През последните две години тримесечният ръст се колебаеше в рамките на статистическата грешка (около 0.1-0.3%), като като от април до юни тази година падна под нулата. Подобряването на данните през втората половина на 2013 г. се очакваше особено заради лекото ускоряване на износа към Европа. През второто тримесечие еврозоната официално излезе от рецесия. Данните за европейската икономика и за юли-септември продължават да са над нулата, но възстановяването леко забавя ход. Така Европа продължава да е най-сериозният външен риск за българската икономика.

Прогнозите на анализаторите за следващата година са ръстът да превиши 1%, но при две условия - попътен вятър от Европа и успокояване на политическата обстановка в страната. За разлика от прогнозите на правителството и Европейската комисия анализаторите не посочват вътрешното потребление като потенциален двигател на икономиката, а по-скоро смятат, че и догодина основното й гориво ще е износът. Според ЕК българската икономика догодина ще порасне с 1.5%, като с есенната си прогноза Брюксел понижи очакванията си от 1.7%.

Надеждите за ръст на икономиката догодина, движен от вътрешното потребление, може и да се окажат излъгани. В мотивите към проектобюджет 2014 правителството залага на износа и на раздвижени покупки на домакинствата. Европейската комисия също смята, че вътрешното потребление може да е един от козовете на българската икономика, но и най-големият риск, ако ръстът не се сбъдне. Данните за третото тримесечие потвърждават тези опасения. От началото на годината всяко тримесечие индивидуалното потребление спада с по 1% на годишна база. Търговците на дребно също не виждат особено раздвижване. Според Николай Петров, изпълнителен директор на "BILLA България", потреблението на бързооборотни стоки през 2013 г. се запазва на същото ниво като предишната година (виж още мнения на бизнеса и анализаторите в каретата).

„ДНСК спря подмяната на стар влек от „Пампорово" АД"

Вестник Капитал Daily

Дирекцията за национален строителен контрол обяви новия 4-седалков лифт в Пампорово от местността Двата моста до връх Снежанка за незаконен. Според началника на ДНСК Николай Христов съоръжението няма валидно строително разрешително. От "Пампорово" АД твърдят, че са следвали процедурата, но са се сблъскали с "безпрецедентно пренебрежение към проблема със собствеността на пистите" и "мудната реакция на държавата".

Преди около 4 месеца изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков обяви, че дружеството ще инвестира 5 млн. евро преди новия ски сезон. Най-голямата част – 3.8 млн. евро, е за подмяна на стария влек тип паничка "Двата моста" (от 1983 г.), спрян преди две години след фатален инцидент със ски учител. Подмяната на съоръжението е заложена в общия устройствен план на курортен комплекс Пампрово, одобрен през 2006 г.

През август тази година регионалната инспекция по околна среда и води - Смолян, одобрява инвестиционното намерение за новия лифт, без да го подлага на екологична оценка, тъй като съоръжението попада изцяло в границите на старото.

Инвестиционният проект за новия лифт е одобрен от общинския експертен съвет по устройство на територията в Смолян на 23 октомври 2013 г. В протокола от срещата е записано, че главният архитект следва да одобри проекта и да издаде строително разрешително след уреждане на собствеността и предназначението на част от терените под лифта и лифт станциите. Преписка за промяна на собствеността и предназначението на терените в курорта, които все още се водят земеделски фонд, е започната през далечната 2004 г. и все още не е завършена в земеделското министерство.