Вестник Труд

„Българинът изкара 1,02 млрд. лв. от лихви”

За девет месеца българските вложители в банките са изкарали сериозните 1,02 млрд. лв. от спестяванията си. Такава е сумата от лихвите, които трезорите са платили по депозитите и сметките на населението според данните на БНБ към 30 септември.

Ако тенденцията се запази, до края на годината общата печалба от лихви вероятно ще надхвърли 1,3 млрд. лв. За сравнение, през цялата 2011 г. банките платиха на вложителите 1,24 млрд. лв.

Управляващите смятат да обложат лихвения доход с 10% от 1 януари. От него ще бъдат изключени спестовните и разплащателните сметки, в резултат на което данъкът ще се стовари само върху срочните депозити, сочат последните предложения на депутати от ГЕРБ.

Вестник Капитал Daily

„Пловдивският панаир ще поддържа борсовия пулс”

Силният резултат от борсовата приватизация на държавното участие в електроразпределителните дружества, особено на дяловете в дружествата на CEZ и Energo Pro, оживи апетита на инвестиционната общност към още сделки. Държавата пък показа, че може да организира прозрачна продажба и да получи добър приход. Приятното продължение на "съживяването" на капиталовия пазар вече е решено: два независими източника от изпълнителната власт съобщиха, че държавата подготвя следваща борсова порция - миноритарното си участие в "Международен панаир Пловдив".

"Приватизацията на миноритарните дялове от електроразпределителни дружества беше много успешна от гледна точка на това, че държавата получи по-добра цена за тях. Затова от тук нататък вече ще трябва да се търсят сериозни аргументи да не се продават миноритарни дялове през борсата - билo то на Българския енергиен холдинг, Българския спортен тотализатор, АДИС или "Летище София", коментира Любомир Бояджиев, председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници.

И докато споменатите от него големи дружества наистина трябва да се приватизират, а подготовката (с изключение на АДИС) не е започнала, то държавата може и да задържи интереса на пазара, като бързо подготви пакет от една средно голяма фирма като пловдивския панаир. Което естествено не пречи борсовата подготовка за "гигантите" да стартира сега, а не да чака волята на следващите управляващи.

Вестник Сега

„ГЕРБ се разколеба за новите привилегии за инвеститори”

Поправките в Закона за насърчаване на инвестициите пореден месец остават само на думи. Добрата новина е, че промените, които са недомислени, лобистки и скъпи, може и да не бъдат приети. Лошата е, че министри на ГЕРБ и висши чиновници ги пропагандират на всеки бизнес форум у нас и в чужбина и представят като факт несигурни законодателни ходове, с което може да изложат страната. Най-спорните промени, които от седмици се обсъждат по комисиите в парламента, са две - за "осигурителна ваканция" за нови едри инвеститори и за лесно издаване на български паспорт за чужденци, които влагат големи суми у нас.

В средите на ГЕРБ са силно разколебани в идеята за опрощаване на осигурителни вноски на избрани фирми, като дори в самото правителство има разнобой, научи "Сега". Финансовото министерство не одобрява идеята, защото тя означава по-малко приходи, а и в проекта на бюджет 2013 средства за такива облекчения не са предвидени. За "осигурителната ваканция" обаче настоява Българската агенция за инвестиции (БАИ), подкрепена от икономическото министерство. Според МИЕТ тази мярка за привличане на големи високотехнологични компании ще струва на държавата към 4.1 млн. лева. На толкова е изчислено евентуалното възстановяване на осигуровки за 2 г. при 500 наети, които получават по 2000 лв. месечно. Заложените заплати са средни за сектора, а данните са на Националния осигурителен институт, уточняват от МИЕТ.

Вестник 24 часа

„Петролни гиганти изкупуват българските проби за нефт и газ”

1 кг скала = 1000 лв. Толкова струва сега ядка от сондажи за нефт и газ, правени в България през годините. 200 лв. пък е цената на килограм камък от дупчене на земята в търсене на злато.

Днес световни фирми гиганти дават стотици хиляди левове, за да ползват геофонда ни.

В едно огромно хале в "Илиянци" са събрани ядки от сондирането на земята ни в последните 50 години. То е толкова ценно, че го пази от пожар най-модерната система у нас.

Да запаля ли цигара, питам един от пазителите му - Димитър Гудев. Пробвайте, но за 16 секунди трябва да изчезнем всички, защото ще паднат тонове въглероден двуокис. Подобна противопожарна инсталация у нас на друго място няма, затова пращали новите пожарникари да се учат на нея.