Вестник Капитал Daily

„Твърдо приземяване и за „Мобилтел”

Трудното време за телекомуникационните оператори продължава. След като през миналата седмица стана ясно, че "Глобул" влошава финансовите си резултати, публикуваният в сряда отчет на "Мобилтел" показа не по-добри данни. Приходите на най-големия оператор в България се свиват с 9.3% за деветмесечието на годишна база, а EBITDA (печалбата преди лихви, данъци и амортизации) намалява с 19.3%, сочи финансовият отчет на компанията-майка Telekom Austria. Основната причина - понижените плащания за вход от други мрежи в тези на българските оператори, които рязко приземиха и другите на пазара.

Приходите на "Мобилтел" за първите девет месеца на годината са паднали на 358.1 млн. евро от 395.1 млн. евро за същия период на миналата година. Брутната печалба пък се е свила от 203.8 на 164.5 млн. евро. Основната причина за тези резултати са затегнатите регулаторни мерки, които влязоха в сила през лятото на тази година. От 1 юли Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) понижи наполовина на цените за терминиране (на едро) между мрежите на мобилните оператори. Драстично бяха намалени и крайните тарифи за разговорите в роуминг в рамките на Европейския съюз. Именно това потопи сериозно финансовите резултати и на втория по големина GSM оператор в България – "Глобул", който е собственост на гръцката компания OTE. Същевременно третият голям играч на пазара - БТК, успя да се задържи сравнително стабилен от началото на годината. Ръстът в печалбата на БТК за периода от началото на януари до края на септември спрямо същите месеци на 2011 г. е 34%, сочи отчетът на компанията. Нетният финансов резултат на телекома е 32.9 млн. лв.

Вестник Сега

„Правителствата шпионират все по-активно хората в интернет”

Секс скандалът с бившия вече шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс показа колко лесно американското правителство може да получи достъп до частните имейли на гражданите, съобщи телевизия Си Ен Ен. Медията цитира данни, че за първата половина на т.г. глобалната интернет търсачка Google е получила 7969 искания за лични данни от американското правителство. Компанията е удовлетворила изцяло или частично 90% от молбите. Според последния Google Transparency report компанията е получила 20 938 искания за достъп до лични данни от правителства от цял свят между януари и юни т.г. За сравнение - през втората половина на 2011 г. молбите са били 18 257. Данните сочат, че за т.г. най-любопитни са американците, следвани от Индия, Бразилия, Германия, Франция и Великобритания.

"Тенденцията ясно показва, че правителственият шпионаж на гражданите е във възход", коментира Дороти Чоу, главен анализатор на Google. Търсачката разполага с огромно количество лични данни за своите клиенти - информация от имейли и Google Drive accounts, с IP адресите, по които може да се проследи точното местоположение и друга информация. Google Transparency report, който излиза два пъти годишно, е опит на компанията да хвърли светлина върху това колко често правителствата искат достъп до личните данни на нейните клиенти като част от криминални разследвания. Компанията също така публикува информация и колко често държавните агенции искат публично съдържание да бъде премахнато от нейните сайтове YouTube или Blogger. Тук най-активни отново са САЩ, следвани от Иран, Франция, Турция, Китай и Бразилия.

Вестник Стандарт

Пускат сонди край Девенци

Министерският съвет даде концесията на газовото находище край с. Девенци на компанията "Дайрект Петролеум". Срокът на договора е 35 години, през които компанията ще може да добива и продава синьото гориво. Очаква се добивът на газ там да започне в средата на 2013 г., съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Още миналия петък "Булгаргаз" пък е сключил предварителен договор с "Дайрект Петролеум" за изкупуване на 80% от добития газ. Очаква се цената му да бъде с около 35% по-ниска от тази на руското синьо гориво по сега действащите контракти, които изтичат на 31 декември.

Обемите, които ще се добиват край Девенци, ще са съизмерими с тези, които добива "Мелроуз" в черноморския шелф. Т.е. през втората половина на 2013 г. потреблението на газ от местни находища в България ще бъде увеличено с още около 10%, каза още Добрев. Сондажите ще бъдат на територията на общините Враца, Борован, Долни Дъбник, Бяла Слатина, Червен бряг и Кнежа. Те ще получават и половината от концесионните възнаграждения, които "Дайрект Петролеум" ще плаща ежегодно за правото да оперира находището.

Вестник 24 часа

„Брюксел намалява компенсациите за спрените реактори на АЕЦ „Козлодуй”

България ще получи по-малко пари заради затворените реактори на АЕЦ „Козлодуй" отколкото очакваше, съобщи БНР.

Европейският съюз планира да намали драстично компенсациите. Така страната ни ще получи 185 милиона евро вместо заявените 450 милиона.

Предложението е дошло от председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. Документът още не е разпространен официално, но беше публикуван във френската версия на сайта Euroactive.