Вестник Дневник

Два циментови завода може да спрат заради квотите. Напълно възможно е два от общо петте циментови завода - в Димитровград и Плевен, да бъдат закрити, а цената на тока да се увеличи двойно, ако България не успее да предоговори с Европейската комисия нови обеми на парникови емисии за периода 2008 - 2012 г. Това стана ясно след среща на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров с представители на бизнеса.

Българските мениджъри са най-големите оптимисти за развитието на бизнеса си и на икономиката на страната в сравнение с колегите си от страните в Централна и Източна Европа. Това е заключение от проучване на световната консултантска компания "Роланд Бергер стратеджи", направено сред 160 изпълнителни директори и собственици на големи фирми в България и региона и представено в сряда.

България е трета в ЕС по ръст на автомобилния пазар. От януари до октомври в страната са продадени 42 703 нови автомобила. Това ни класира на трето място по този показател в страните от ЕС.

Вестник Сега

Токът ще поскъпне двойно заради орязаните екоквоти. Заводи трябва да не работят по няколко месеца, за да се вместят в лимита. Електричеството и топлоенергията може да поскъпнат двойно, ако Европейската комисия не промени решението си за драстично съкращаване на квотите парникови газове за българската промишленост.

Властта смята да разтовари малките фирми от попълване на 1 350 000 ненужни платежни нареждания. От 1 януари всички предприятия, които имат приходи от продажби за предходната година под 100 000 лв., няма да правят авансови вноски в течение на годината.

Вестник Новинар

Над 27 млн. лева укрити приходи разкриха данъчните. Допълнително разкритите средства от ревизии, които не са по сигнал на прокуратурата за първите девет месеца на годината, са 72 163 лв.

40 000 британци имат собственост у нас. Това е станало ясно на представянето на страната ни на 28-ото международно туристическо изложение в Лондон. С 6,55% са са увеличили британските туристи у нас през тази година в сравнение с предходната.

Германската компания "Сименс" ще доставя оборудване за АЕЦ "Белене", съобщиха вчера чужди агенции. Руската фирма "Росатом", която е свързана с изпълнението на проекта за АЕЦ "Белене", вече се е договорила със "Сименс" да доставя оборудване както на руска територия, така и за централите на фирмата в Китай. По думите на прессекретаря на фирмата строител на централата в Белене "Атоекспортстрой" Ирина Есипова не се изключва съвместно дружество със "Сименс", която ще бъде сред основните подизпълнители в строежа на нашата централа.

Вестник Пари

Тези, които организират разбиването на монопола на здравната каса, организиат провала й. Спасението е в допускането на частни активи. След влизането на страната ни в ЕС вече директно оперират доброволни фондове от други страни и над 30% от населението е избрало да излезе или допълни задължителната схема с участие в някой от тях.

България държи четвърт от винения пазар на Русия и това напрактика ни прави първи вносители в страната Досега сме изнесли за Русия над 585 хил. хектолитра вино итенденцията е позициите да бъдат укрепени.

Износът на млечни продукти пада. Експортът на сирене и кашкавал е паднал от 17 хил тона за 2006 година на 13 хил. за тази година. Зарад исрива на долара можем да изгубим и 15- 20 хил. USD от износа на сирене.

Вестник Труд

Икономиката ни се забавя след 2010 годин, но ще се установи на ниво с 1-2 % по- високо от ръста в Западна Европа. Данните са от изследване на международната консултантска копания „Роланд Бергер”.

Най- големият износител на електроенергия в Европа- френската държавна фирма „Електрисите дьо Франс” има желание да сключи дългосрочен договор за изкупуване на ядрен ток от АЕЦ Белене. През пролетта на тази година компанията купи и тръжна документация за участие в процедурата на НЕК за избор ан стратегически инвеститор в централата.

Вестник Класа

Бюджет за още 200 000 чиновници. Разходите за бюрокрация са с близо 20% повече в сравнение с 2007-а. Записано е, че за 2008 г. държавата отпуска за издръжка на административния си апарат 7,5 милиарда лева, докато за тази година те са 6,2 милиарда.

Бизнесът иска съд за чиновниците в туризма. Търсим туристи в Лондон с провален щанд. Участието ни на туристическото изложение в Лондон започна с провал, призна вчера председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.