Вестник Дневник

Гръцка компания иска лиценз за оператор на летище София. Регистрираната в Гърция "Голдънер хендлинг" е кандидат да получи лиценз за трети оператор за обслужване на пътниците на летище София, съобщиха от транспортното министерство. Ако тя получи необходимите документи, ще е втората след швейцарската "Суиспорт", която ще конкурира софийската аерогара. От там пък настояват да се ограничи достъпът на нови играчи.

Радослав Рачев: Новата система за борсова търговия е забулена в тайнственост. В качеството му на председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници той коментир: скоро търговията ще се измени с новата търговска платформа Xetra. Българската фондова борса внезапно взе решение за нея и оттам нататък почти не се говори какво следва. Стъпката мина толкова тихо и леко и това искрено ме притеснява. Не казвам, че взетото решение е лошо, защото не съм запознат с него реално. Никой извън съвета на директорите на борсата не е запознат какво са избирали. Това не е сериозно, без да се поиска мнение от пазара. Стъпката е фундаментална. Тя може да е най-добрата възможна, но ме притеснява начинът, по който е направена. Не разбирам защо е забулено в тайнственост.

Вестник Пари

Свръхрегулация тегне над пазар за 1.5 млрд.лева. Фармацевтичният бизнес разпънат между популизма, 20% ДДС и рестрикцията. В България не е възможно да се продава на най-ниските цени в Европа. Фирмите нямат интерес да купуват медикаменти от други страни и да ги продават у нас. България все още изостава от световната тенденция в съотношението генерични/оригинални лекарства в стойностно изражение, защото реформите в здравеопазването, от които зависи фармацевтичния пазар, са недостатъчни. Ако се намали ставката върху лекарствата с 10%, това би довело до понижаване на крайната цена с 9%. Публичните средства, определени за медикаменти, биха се увеличили с около 10%.

Рекордни 120 млн. лв. от продажби в София отчете Столичната общинска агенция за приватизация. Постъпленията от продажби на общинско имущество са над една трета от общите приватизационни приходи в държавата през 2007 година. Най-голямата сделка бе за Слатино-Булгарплод. До края на март ще се реши как точно ще се приватизира общинското дружество Софийски имоти.

Придобиванията през борсата продължават и през 2008 г. Големите продажби през миналата година бяха осъществени с участието на чужди инвеститори. Такива бяха знаковите сделки за ДЗИ, СИБанк, както и БТК. Като по модел след осъществяването на голяма сделка, новият собственик моментално обявява намерението си да извади новата придобивка от регистъра на публичните компании. Банките се очертават като най-оглежданите от чужди институционални инвеститори дружества, листвани на БФБ. Излизанията на Инвестбанк и Лев Инс са едни от най-очакваните събития на 2008 година. Според мнения на специалисти, сливанията през тази година ще набират все по-голяма скорост, а тенденцията по окрупняване ще се засилва през годините.

Вестник Сега

ЕС дава до 7500 евро за модернизиране на ферма. От тази година дребните фермери ще могат да модернизират оборите си и да закупят повече животни и земя и с пари от ЕС. По 1500 евро годишно за 5 години напред ще получи всеки земеделец, който защити проект за модернизация на стопанството си пред Разплащателната агенция. Парите ще са от перото за "полупазарни стопанства" на стартиращата у нас програма за развитие на селските райони до 2013 г.

Вестник Новинар

1,3 млн. фирми са фантоми, т.е. не извършват дейност и ще изчезнат, след като търговският регистър започне работа. Това съобщи вчера председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Част от предприятията са регистрирани, но не извършват никаква дейност, а други са в сивия сектор. По думите на Данев този проблем ще изчезне, след като заработи регистърът. От вчера в 27-те областни града в страната има офиси на Агенцията по вписвания, където собствениците на фирми могат да подават заявления за регистрация и на хартия, ако не желаят да се регистрират по електронен път.