Вестник Дневник

 

Кабинетът отказа отсрочка на "Кремиковци".
Икономическият министър Петър Димитров съобщи още, че собственикът на комбината "Финметалс холдинг" е осъден да изплати 239.2 млн. лв. на Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) заради липсващи гаранции за инвестициите. До момента държавата е признала 140 млн. долара инвестиции на собствениците на комбината при задължение от 300 млн. за периода 1999 - 2004 г. Останалите средства вече девета година не са осигурени.

Фондовете за земеделски земи притежават близо 600 хил. дка. Цел на всички компании от сектора е да инвестират предимно в най-плодородните земеделски земи и обикновено над 90% са с категория от 1 до 6 (от общо 10-те категории, първата е най-плодородната земя), където съответно има и най-добре развити арендни отношения. Разпределението на придобитата земеделска земя по региони е с превес на Северна България. Най-голямата част от инвестициите е в земи от Северен централен район.

Вестник Пари

Капиталовия пазар потъва в информационен хаос. От 1 март всички публични дружества са длъжни да разпространяват информация за дейността си чрез избран медиен канал. Това вече няма да е задължение на БФБ. От следващия месец борсата ще публикува новини през системата ЕКСТРИ, но само на компаниите, които имат договор с нея.

Вестник Новинар

 

Пада интересът към ваканционни имоти. Заради презастрояването в морските и зимни курорти, интересът към търсенето на ваканционни имоти спада. Това обяви вчера Мартин Гиков, член на борда на директорите на компанията за недвижими имоти “Пирели рийл естейтс България” и шеф отдел "Финансиране на недвижими имоти" в Уни Кредит Булбанк. 67 на сто е нараснал броят на ипотечните кредити за миналата година спрямо 2006 г. Според прогнозите цените на жилищата през 2008-2009 година ще се повишат с до 20 на сто. Имотите ще поскъпват, защото инвестицията в тях е добра защита от повишаващата се инфлация.

Вестник Монитор

Erste Bank: България е № 1 по ръст на кредитите в ЦИЕ. По отношение на повишението на кредитите страната ни се нарежда на челно място в Централна и Източна Европа с ръст от 67% през 2007 г. В основата на повишението им стои бизнесът, където ръстът на кредитите възлиза на 77% .

Вестник Стандарт

Само Марица-изток 3 работи в еконормите. ТЕЦ-ът е единственото предприятие от този тип у нас,което ще работи изцяло според екологичните норми. Това заяви вчера изпълнителният директор на централата Майк Фостър, който получи комплексно разрешително от зам.-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Фостър обеща до няколко дни да заработи и втората сероочистваща инсталация на централата, която вече е монтирана.

Комплексни разрешителни получиха още Девня Цимент, ИНТЕРИОР ГЛАС ООД - гр. Елена, Хан Омуртаг - София, Дружба стъкларски заводи -Пловдив, Кумерио Мед - Пирдоп, и Кераминженеринг. Предстои да бъдат издадени такива на още 80 дружества, които основно се занимават с птицевъдство и свиневъдство.

МОСВ е отказало издаване на комплексни разрешителни на 15 предприятия. Сред тях са Харманлийски керамика АД - Харманли, Жити АД - Русе. Основната част са общински депа, защото на 16 юни догодина 75 такива депа трябва да бъдат затворени.