Дневник

 

„Новата борсова платформа все пак тръгва от понеделник”

 

Новата електронна система за търговия на Българската фондова борса (БФБ) Xetra все пак ще тръгне от понеделник. Това става възможно, след като вчера заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Димана Ранкова издаде частично одобрение на правилника за търговия на борсата. На практика това премахва и последната пречка през използването на Xetra. Германската платформа ще замени сегашната руска система RTS, която вече е остаряла заради бурното развитие на капиталовия пазар. Ръководството на БФБ пък се е ангажирало в срок от 14 дни да направи необходимите промени в текстовете от правилника, за които от комисията настояваха още от края на май. Забележките на КФН са за ролята на администраторите, които отговарят за сигурността на борсовите поръчки, осигуряването на достъп на чуждестранните посредници до пазара, новите видове поръчки и аукциони, които ще могат да се правят през системата, двойните листвания на акции и други.

 

 

Стандарт

 

„Залагаме на бързи печалби от борсата”

 

Бърза печалба в рамките на година. Това е масовото очакване на българите, склонни да инвестират на борсата през взаимни фондове. Данните са от изследване, поръчано от "ДСК Управление на активи". Те показват, че 40% от анкетираните са готови да вложат пари за 1 г., като средната сума е 4170 лв. Лицата с месечни доходи над 1500 лв. посочват средна сума на инвестиция около 6600 лв. За изследването са проведени интервюта с 800 души на възраст 25-55 г. от София, Пловдив, Варна и други по-големи градове със средни или по-високи доходи. За 60% от анкетираните все още основен фактор за избор на взаимен фонд е доходността на инвестицията. 41,3% посочват риска, а за 23% инвестиционната политика е фактор за избор на фонд. Потенциалните инвеститори във взаимни фондове са главно хора с висше образование, на възраст над 45 г., със слаб превес на мъжете над жените. Все още повечето хора са склонни да поемат по-висок риск за част от парите си, за да постигнат по-висока доходност за кратък период.

 

Монитор

 

„Жеваго дойде в София за “Кремиковци”

 

Украинският милиардер и кандидат-купувач на "Кремиковци" Константин Жеваго се срещна с премиера Сергей Станишев, съобщи шефът на компанията "Ворксла Стийл България" Виктор Демянюк вчера. От пресслужбата на Министерски съвет нито потвърдиха, нито отрекоха за среща на премиера с украинския бизнесмен. Това е втората среща на Жеваго с със Сергей Станишев. По време на визитата си в през януари той предложи да инвестира веднага 80 млн. евро в суровини за "Кремиковци".
Преди срещата с българския премиер Жеваго посети металургичния гигант. Той е пожелал да разгледа добивната част на завода.

 

Труд

 

„НЕК: Държавата ни тласка към енергийна криза”

 

Исканото от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намаляване на разходите в отрасъла ще доведе до енергийна криза, невиждана от 1985-1986 г. Изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян заяви това вчера на форум във Варна. “Можем да спестим само от намаляване на инвестициите в мрежата и от нови съоръжения, които за нас са 400 млн. лв. годишно. Печелим едва 0,134 ст. на квтч. При нарастващото потребление и изискванията за качество икономиите ще доведат до срив”, каза Папазян. Шефът на ДКЕВР проф. Константин Шушулов заяви, че обявеното поскъпване на тока с 18% може да се намали с 2-2,5%, ако енергийните фирми затегнат колана. Все по-трудно ще се намира баланс между покупателната способност на българите и интересите на компаниите, каза Шушулов. В енергото на ЧЕЗ ще остават 0% от предвиденото поскъпване на тока от 1 юли, заяви регионалният мениджър за България Любош Павлас.

 

Сега

 

„Билетът в София – 1 лев с цената на шмекерлък”

 

В калкулирането на цената на билета в София е заложена некоректна стойност на инфлацията за 2007 г. Ако се приложи средногодишното ниво на поскъпване на живота, билетчето за 1 пътуване трябва да струва 90 ст. Това обявиха на нарочна пресконференция съветници от групата на БСП. Червената опозиция разкритикува остро провежданата от общината транспортна политика и обяви сектора в криза.
"При пресмятането на реалната себестойност на билета е взета предвид инфлацията за декември 2007 г. спрямо декември 2006 - 12.5%. Това е некоректен подход. Следва да се вземе предвид средногодишното ниво на поскъпване за 2007 г. - 8.4%", обясни съветникът от БСП Георги Кадиев. Той отхвърли като несъстоятелно обяснението на общината, че в цената е калкулирана и очакваната бъдеща инфлация, така че да не се налага повторно коригиране на цената на билетчето. "Залагането на по-високи стойности в очакване на по-висока инфлация е начин за стимулирането й", обясни Кадиев. От БСП дори смятат, че с повече финансова дисциплина цената на билета може да е 85 ст. Оттам се усъмниха, че рязкото вдигане е заради ценоразписите на маршрутните таксита.

 

Стандарт

 

„Фалират хотели в Слънчев бряг”

 

Масови фалити на по-малките хотели се очакват след края на сезона в курортния комплекс Слънчев бряг. Това съобщиха туристически предприемачи, които твърдо смятат да изтеглят инвестициите си и да ги насочат в друг бранш. Въпреки че повечето хотели са пълни, конкуренцията доведе до безумно ниски цени на нощувките, които не могат да покрият все по-нарастващите разходи. По този начин хотели с под 100 бройки леглова база със сигурност ще са на загуба. Проверката сочи, че в комплекса вече се продават над 20 хотела, а за още толкова се търсят наематели. Цените на предлаганите апартаменти в комплекса удариха дъното, след като се появиха обяви за по 350 евро за квадратен метър за жилищата "до тапа".
Специалисти в бранша предричат сгромолясване и фалити на фирми и в този сектор по отношение на имотите в Слънчев бряг. От агенциите за недвижими имоти съобщават, че има много сериозен отлив на чуждестранни купувачи. Повече от отказалите се обясняват, че Слънчев бряг вече не е курорт, а се е превърнал в шумен и презастроен град.

 

Новинар

 

„Чакаме с 10 на сто повече туристи по черноморието”

 

С около 10 на сто повече летовници ще почиват по Черноморското ни крайбрежие това лято в сравнение с миналата година, съобщи вчера председателката на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Очакват се с около 5 процента повече немски туристи, допълни тя. Непрофесионалното обслужване и лошата инфраструктура в българските курорти обаче отблъскват чуждите туристи и представляват сериозен проблем в сектора. От агенцията допълниха, че готвят стратегия за развитието на спа и уелнес туризма у нас.

 

24 часа

 

„Водата по цени за бедни и богати”

 

Бедните да плащат по-ниска цена за водата, а богатите, които пълнят басейни, да се бръкват по-дълбоко за 1 куб. метър. Това е философията на новите водни цени, които обмисля ДКЕВР. Вчера на енергиен форум във Варна шефът на регулатора Константин Шушулов каза, че скокът на цените на тока ще доведе до увеличение и на цената на водата, която се изкарва с помпи. Той заяви , че ще се мисли за изменение на тарифите и за по-ниска цена. Скокът на водата ще бъде от 1 август. Готвят се три тарифи, каза шефът на Водната дирекция в регулатора Веселин Алтимирски. Първата и най-ниска цена ще бъде за потребление до 20 куб. м на месец за домакинствата. Втората цена е за потребление между 20 и 100 куб. метра, а най-скъпо ще струва куб. м за тези, които точат над 100.

 

Класа

 

„Двоен спад при сделките с бизнес имоти за 3 месеца”

 

Сделките с бизнес имоти в световен мащаб отчитат драстичен спад през първото тримесечие на 2008 г., като понижението спрямо същия период на миналата година е 46%. Продажбите на бизнес имоти през първите три месеца на годината се оценяват на едва 154 млрд. долара спрямо 283 млрд. долара за същия период година по-рано, сочи доклад на Real Capital Analytics, цитиран от Private Equite Real Estate.