24 часа

 

„На дебат със зелени активисти бизнесменът Христо Ковачки обяви: Токът с двоен скок, за да е еко”

 

 Токът ще поскъпне двойно заради новите европейски екоизисквания към тецовете. Това обяви бизнесменът Христо Ковачки по време на дебат с неправителствени еколози. Причината за поскъпването на електроенергията са новите правила за парниковите емисии, според които енергийните предприятия ще трябва да си купуват квоти на свободния пазар. "Цената на тон въглероден двуокис е 40 евро. Тези пари ще се добавят към цената, на която сега се купува токът от ТЕЦ, която е 80 лв.", обясни Ковачки. По думите му тон въглероден двуокис се изпуска за производството на един мегават. Новите екоизисквания са включени в т.нар. енергиен пакет, подготвян от Еврокомисията, който ще влезе в сила най-късно през 2013 г.

 

Дневник

 

„Американски компании и Ковачки оплетоха интереси към нов блок в АЕЦ "Козлодуй"

 

Правителството е склонно да даде изграждането на седми блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" на американски компании, както и изграждането на новата мощност на въглища в комплекса "Марица-изток". Това стана ясно от изявление на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Интерес към двата проекта проявява и един от най-големите собственици на енергийни активи - Христо Ковачки, чието виждане за развитие на отрасъла е било представено от участници в консултативния съвет при президента във вторник, твърдят присъствали на него. Изграждането на седми и осми блок се планира до 2030 г., като според Министерството на икономиката и енергетиката проектът не се разглежда като алтернатива на строителството на АЕЦ "Белене". Експерти пресмятат, че изграждането на новия блок ще струва поне с 800 млн. евро по-малко заради съществуващата вече инфраструктура. Блокът ще бъде изграден по линията на публично-частното партньорство, каквото има за "Белене", след като бъде направен анализ на пазара, каза Димитров. Не само "Уестингхаус" проявява интерес да участва в изграждането му, обясни той. При посещението на премиера в САЩ преди седмица американските компании заявиха интерес към ядрения проект и новата мощност.

 

Новинар

 

„Ръст в кредитите на домакинствата”

 

Инфлацията ни за периода от май 1990 до май 2008 година възлиза на 384514,9 процента. Това сочи инфлационният калкулатор на НСИ. Междувременно пък от данни на БНБ става ясно, че кредитите за фирми и домакинства нарастват с 55,2 на сто. Корпоративните кредити се повишават с 3,7 процента през май до ниво от 26,37 млрд. лв. За последните 12 месеца това е реализиран ръст от 59,3 на сто. Делът на лошите кредити в този сегмент е 1,8 на сто при 2,1 на сто година по-рано. Ръстът на жилищните кредити е съответно 55,2 процента. Лошите жилищни кредити, т.е. тези, които не могат да бъдат изплатени, имат дял от 2,2 процента в сравнение с 2,1 процента преди година.

 

Дневник

 

„Банките се борят за клиенти с нулеви лихви по кредитни карти”

 

Банките се впуснаха в борба за клиенти на пазара на кредитни карти, обявявайки нулеви лихви, става видно от предложенията в сектора. След като преди няколко години у нас се появиха оферти по кредити, предимно жилищни ипотечни, с първоначална лихва от 0 процента, сега банките обявяват промоционални периоди за транзакции с кредитни карти на нулеви лихвени нива.

 

Класа

 

„Лошите кредити у насбележат 52% ръст за година”

 

Необслужваните или преструктурираните заеми на домакинствата у нас са увеличили обема си с 52% на годишна база до края на май 2008 г., показва статистиката на БНБ. Според данните общият обем на т. нар. лоши кредити в България се е увеличил до 450 млн. лева, докато по това време миналата година е бил за 296 млн. лева. Най-значителен е ръстът на лоши заеми в жилищното кредитиране, където ръстът на необслужвани кредити е с внушителните 63% в сравнение със същия месец през 2007 г.

 

Сега

 

„Цигарените фабрики докарани до загуба преди продажбата”

 

Двете фабрики на "Булгартабак" - "Цигарена фабрика Пловдив" и "Слънце Стара Загора - Табак", са влошили силно финансовите си резултати точно преди продажбата си, която е в средата на юли. Това става ясно от последните публикувани финансови отчети на дружествата за първото тримесечие на 2008 г. Теоретично това може да свали цената им въпреки очакванията на много инвеститори, че ако се постигне определената минимална цена за акциите им, "Булгартабак" ще вземе добри пари за тях.
Продажбата на миноритарния пакет на пловдивската фабрика през фондовата борса ще е на 15-16 юли при минимална цена за акция от 24.90 лв. Постигнатата цена при сделката с миноритарния пакет ще е минимумът, на който ще се продаде основният пакет от 75.06% от капитала на дружеството. Същото важи и за старозагорското цигарено дружество, при което минималната цена за акция е 18.90 лв., а продажбата ще бъде на 11-14 юли.

 

Стандарт

 

„Изместихме европейците от гръцките курорти”

 

Българите пак сложиха Европа в малкия си джоб. Нашенците няма да се откажат от лятната си почивка въпреки световната икономическа криза и галопиращите цени. Гръцките хотели вече връщат желаещите да прекарат ваканцията си в страната на Аристотел. Причината е, че българите са окупирали съседското море с резервации за цялото лято. Това показват и опашките от коли и автобуси на границата, които през уикенда стават километрични. В същото време всички останали европейци масово отказват морските ваканции заради страх, че буксуващите икономики може да ги оставят без работа и заради скъпите горива и храни, твърдят туроператори. Немци, скандинавци и французи не смеели да прекарат лятната си отпуска по чуждите курорти. Масовите откази от резервации били заради притесненията им, че ако си позволят ваканция, може да не успеят да покрият ипотеките на колата и къщата. Западняците предпочитат да пестят и вместо за бира на плажа да заделят пари за черни дни.

 

 

Монитор

 

„Милионерите по света притежават близо 41 трлн. долара”

 

През миналата година броят на доларовите милионери по света се е повишил с 6% и в момента те са над 10 милиона души. Общото им състояние се е увеличило с 9,4% до общо 40,7 трлн. долара. Най-голямата част от щастливците живеят в САЩ и в Европа. В същото време обаче развиващите се страни като Индия, Китай и Бразилия бързо набират скорост. Според резултатите от съставеното от Capgemini и Merrill Lynch проучване World Wealth Report средният милионер разполага с нетно финансово състояние в размер на 4 млн. долара. С 8,8% се е увеличил и броят на ултрабогатите с над 30 млн. долара.