Вестник Дневник

"Индустрията се изправя пред шоково поскъпване на газа"

Големи потребители поискаха промяна във формулата на цената, залегнала и в договора с "Газпром". На фона на поевтиняващия от три месеца петрол на международните пазари за българската индустрия се задава най-голямото поскъпване на природния газ през тази година. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обмисля повишение от 1 октомври с повече от 15%, като вероятно то ще е с 18 на сто, научи "Дневник". Досега най-сериозно бе поскъпването на цената през април, с малко над 13%. Представители на бизнеса определиха като шоково планираното увеличение на горивото. За година и половина, след промяната на газовия договор с руската компания от сегашното правителство, натрупаното повишение в цената на синьото гориво надхвърля 35%.

"Екуест" продава част от бизнеса с боклука на София"

Собственикът на дружествата за чистене на София "Екуест" преговаря със стратегически партньор да продаде част от бизнеса с ис боклук. Информацията е потвърдена от един от изпълнителните директори на компанията Георги Курмов. Намерението е да се продаде част от "Новера", която има разочароващи финансови резултати заради неочаквано високите разходи от началото на годината. Приходите за първите 6 месеца на годината са 12 млн. евро, а печалбата преди данъци и амортизации е 2.3 млн. евро. През март миналата година "Екуест" купи за 45 млн. евро трите дружества, които почистват София- Волф 96, ДИТЦ и Чистота-София.

"Кърджали табак" отново ще преработва тютюн"

Фабриката ще може да обработи около 2000 тона продукция от текущата реколта. През миналата година тютюнът от Източните Родопи беше преработван в плевенското предприятие на "Булгартабак".

Компанията "Кърджали табак" беше приватизирана през март тази година срещу 6 млн. лв. Купувач на дружеството стана известният с безмитните си бензиностанции и собственик на Търговска банка Д турски бизнесмен Фуат Гювен чрез своята компания "Аидатур". Освен с производствените мощности в Кърджали дружеството разполага с допълнителни активи в цеховете в Ивайловград, Ардино и Крумовград.

Вестник Пари

"На фондовата борса няма срив"

Това казва в интервю финансистът Андрей Пръмов. Проблемите в Америка са на финансовите пазари, а не на цялата икономика и именно това е мотивът основната лихва в САЩ да се запази 2%. Случаят с AIG не е национализация. Лично мнение - застрахователният гигант ще предприеме свиване на дейността и разпродажба на активи, в това число и БТК. Индексите няма да спрат да падат.

Вестник 24 часа

"Лихвите по кредити ще се вдигнат с 0.5%"

Нова вълна от вдигане на лихвите по кредити очакват банкери като резултат от световната финансова криза. До края на годината очаквам лихвите да се вдигнат средно с 0.5, в много редки случаи до 1 на сто, смята Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка. У нас овърнайт депозиите се увеличиха от 5.26 в петък до 5.37% във вторник. Операциите с глобални книжа поскъпнаха с 21 базисни точки. Общо за година и два месеца рисковата премия се е повишила с 1.5%.

Вестник Сега

"Икономисти и банкери съветват сега да не се теглят кредити"

Макар че кризата на финансовия пазар в САЩ няма да се отрази пряко и със същата сила на българската финансова система, най-добре е поне временно българите да се въздържат от теглене на кредити. Това посъветваха вчера видни наши икономисти и банкери. Основната причина е, че се очаква лихвите по заемите да се покачат. Банките, които са собственост основно на западноевропейски банки, ще започнат по-трудно да набират паричен ресурс от финансовите институции майки и от международните пазари, за да го вкарат в България. Това ще ги принуди да търсят ресурс на българския пазар, т.е. да вдигат лихвите по депозитите, което ще доведе до вдигане на лихвите и по кредитите.