Дневник

"Банките са отпускали повече заеми от привлечените от тях депозити"

Почти през цялата година банките са отпускали повече кредити за фирмите и гражданите, отколкото са привлечените като депозити средства от тях, показват данните на БНБ. Към края на октомври съотношението между отпуснатите заеми и привлечените депозити е 119%. Изпреварващият обем на заемите започва от февруари, когато това съотношение е било 101.6%. В края на декември миналата година то е било 95%.
Разликата в средствата за финансиране, които банките си осигуряват, очевидно идва от ресурс от международните пазари или от банките майки. В сегашните условия обаче ползването на външно финансиране от международните пазари от българските банки е доста ограничено. На този етап банките ще кредитират толкова, колкото средства привличат от местния пазар, коментират експерти.

Стандарт


"Новите жилища с 20% по-евтини"


С 20% по-малко ще струва на инвеститорите строителството на нови жилищни сгради. Това прогнозира шефът на "ГрийнЛайф" и предприемач на 2008 г. Николай Пехливанов. Причина за спадa на цените е поевтиняването на строителните материали и на труда. Парцелите пък скоро ще струват наполовина по-евтино от сега, категоричен е Пехливанов. Въпреки новата стойност на домовете обаче те няма да поевтинеят за крайния купувач. Спестената от вложителите разлика ще отиде в банковите трезори заради по-скъпото финансиране на строителните проекти, прогнозира Пехливанов. На мода за първи път след 2001 г. ще дойдат жилищните коперации. Предприемачите ще се откажат от затворените комплекси заради големия мащаб на проектите, нуждата от инвестиции в инфраструктура и сравнително скъпата поддръжка на собствеността.

Монитор

"Инвестират 15 млн. лв. за три индустриални зони в София"

Държавата ще предостави повече от 15 милиона лева за изграждането на пътна и ВиК инфраструктура в три общини, в които се осъществяват проекти за индустриални зони. Зоните са в Елин Пелин, Перник и Костинброд, и се очаква там да бъдат разкрити над две хиляди работни места, съобщиха от пресцентъра на правителството.
Вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, кметове и инвеститори подписаха договор за финансовата помощ. Министър Димитров каза, че досега са осъществени девет проекта за индустриални зони, които са подкрепени от държавата с 50 милиона лева. За следващата година средствата за тази цел са 20 милиона лева.

24 часа

"16,6% скок на парното от януари"

Парното в София да поскъпне с 16,6% и един мегаватчас от 1 януари да струва 79,67 лв. без ДДС. С данъка то ще излезе 95,60 лв. Това предлагат експертите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
До края на декември плащаме топлото в София за 82 лв. с ДДС за мегаватчас. Ако досега за 2 мегаватчаса, колкото е ползването на топлинна енергия за един среден апартамент в студен месец, софиянци плащаха 164 лв., то сметката за януари ще излезе с близо 30 лв. отгоре.
В януарския скок на топлинната енергия се наслагват октомврийското поскъпване на газа с 23% и предстоящото с 11, 79 на сто. Ако увеличението на газа се калкулира едно към едно в цената на парното, то поскъпването на топлоенергията би трябвало да бъде над 20%.

Сега

"За 46 дни дълговете за парно се удвоиха"

Докато държавата и общината си подхвърляха през последните 2 месеца злощастната столична "Топлофикация", нейните дългове за гориво пак са почнали да растат стремглаво. "За последните 46 дни текущите задължения за природен газ са се удвоили - от 55 млн. лв. те са станали 100 млн. лв., а събираемостта на сметките за парно пак е паднала под 40%", съобщи вчера шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов.
За разлика от края на септември обаче сега газовото дружество няма намерение да намалява подаването на синьо гориво, защото правителството отпусна наскоро 400 млн. лв. за увеличаване на капитала на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Гогов призна, че с половината от тези пари на практика ще се платят задълженията на столичната "Топлофикация", която също става част от холдинга. Така бюджетът на държавата ще плати за погасяването на задълженията на столичани.

Новинар

"Паднаха цените на старите автомобили"

С близо 20 процента са намалели цените на употребявани автомобили, съобщиха вчера търговци от автокъщи. Намаленото търсене се дължи на страха на хората да вложат парите си в по-голяма покупка, обясниха от фирмите. Преди половин година продавахме по 20-30 автомобила на месец, а сега се случва и само по 2-3 коли за периода, оплакаха се търговци.