Сега

„Кризата може да ни мъчи 10 години”

Чакат ни още поне 7 години живот в криза, ако се сбъдне черният сценарий за развитие на глобалната икономика. Такива прогнози направиха вчера експерти на Световната банка по време на форума "Инициатива 2020" в София. Той цели чрез серия кръгли маси да формира антикризисни идеи. Като се има предвид, че кризата започна в средата на 2007 г. в САЩ, краят й може да дойде чак към 2016 г. Това не е първата подобна прогноза. Още през октомври 2008 г. на подобна дискусия в София професорът по икономика Димитър Иванов обяви, че кризата се подценява - и по света, и у нас, и че има опасност тя да се проточи дори над 10 години. Спорът дали световната икономика вече е стигнала дъното и колко време ще е нужно за възстановяване се води ожесточено, а мненията са полярни. Икономистът Джим Крамър например, водещ на предаването "Горещи пари" по CNBC, наскоро обяви, че финансовите пазари са ударили дъното през март и започва съвземане. Според Нуриел Рубини, един от най-популярните анализатори в момента, покачването на борсовите индекси в САЩ не е трайно, дъното още не е достигнато и тепърва ще има нови трусове. Проф. Рубини е сред малцината песимисти, които още преди няколко години предупредиха, че глобалната икономика върви към тежък срив.

24 часа

„Фалират едни, други продават стоката им суперевтино”

Нов бизнес тръгна от Пловдив и София - предприемчив търговец обикаля магазини и складове пред фалит, изкупува им стоката евтино и я препродава. Така стоките от лъскавите витрини в двата най-големи града се разпродават по лев, три, най-много 20. Колко е тази блузка, пита пловдивчанка, току-що надянала памучна фланелка на райета. 3 лева, госпожо, отвръща продавачка. Купувам я, отсича дамата. Стоки на ниски цени се предлагат в 7 магазина в Пловдив. Предстои да отворят още два. Столицата също получи един магазин, а в следващите месеци ще се появят още. Памучни потници струват 1,50 лв. Детските обувки се предлагат за 2,50. Ризи, които в халите са 38 лв., се търгуват за 6 лв. Кожени чанти са с етикети 12-14 лв. Дамските обувки не надхвърлят 5-6 лв. Стоките са български и внос от Унгария, Турция, Гърция и Китай. До неотдавна са били по витрините на скъпите магазини по главната улица в Пловдив. Заради стагнацията или заради невъзможност на собствениците да плащат високите наеми или да обслужват кредитите си, те вече не работят. “Всеки ден затварят магазини и цехове за дрехи и обувки, притиснати от финансовата ситуация”, обясни собственикът Димитър Христев. Той не смогвал да обхожда обектите, които спират работа. Оттам подбирал стоката. На всеки негов обект има табела “Продажба на стоки от фалирали магазини и складове”. Според Христев кризата е голяма и това му давало възможност да подбира качествени артикули от търговските обекти, които изпитват затруднения.

Новинар

„Еврокомисията може да отблокира парите по ИСПА до май”

Парите по програма ИСПА, които Европейската комисия спря в средата на миналата година заради лошо управление на средствата, могат да бъдат отблокирани до 15 май. Това съобщиха вчера от Националната агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ). Става въпрос за 150 млн. евро за пътни проекти. По думите на шефовете на НАПИ до средата на май Еврокомисията трябва да реши окончателно дали ще размрази финансирането. За да стане това обаче, трябва да се подновят оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС), които са задължителни за пътни проекти, които ще се финансират с европари, които са правени преди 10 години и не са минали на задължителното обществено обсъждане, което е необходимо условие за европейско финансиране. Изключение е само магистрала "Струма", чиято екологична оценка е правена скоро, а проектът е обсъждан от жителите на Благоевград. От НАПИ съобщиха, че обществени обсъждания ще трябва да се правят за магистрала "Марица", за връзката магистрала "Хемус" – Околовръстното шосе, за пътя Кърджали - Подкова, за магистрала "Тракия". В противен случай ЕК няма да одобри екологичните оценки за шосетата и парите за пътища от Европа няма да бъдат отблокирани.

Труд

„GPS сменя винетките за товарни автомобили”

Електронна ТОЛ система ще замени винетките за камиони над 4,5 тона до 2012 г., съобщи шефът на Национална агенция “Пътна инфраструктура” (НАПИ) Янко Янков вчера. Чрез нея камионите ще бъдат облагани с такси според изминатото разстояние по магистралите и пътищата от първи и втори клас. В момента в НАПИ се работи по проекта, като системата вероятно ще е GPS/GSM, която се ползва чрез бордови устройства. Предлага се системата да бъде въведена на концесия, уточни Янков. “Практиката ще покаже дали в бъдеще ще отпаднат и винетките за леки коли и автомобили под 4,5 тона, за да преминат и те на тази ТОЛ система. На този етап не говорим изобщо за леки коли”, каза Янков. Според него от новия начин на отчитане приходите от такси в НАПИ щели да скочат 2-3 пъти.

Монитор

„С 18% паднаха наемите на офисите в София”

С 18 процента паднаха средните офертни цени за наемане на офиси до 100 квадрата в центъра на София за последните 6 месеца. Това показва статистиката на сайта за недвижими имоти imoti.net. Все още обаче предлагането на кантори от най-висок клас в столицата е съвсем малко.
Най-голям спад на наемите в сегмента от 46 процента има за зоната по протежение на бул. "България", сочи статистиката. Десетината оферти в момента са до 15 евро за квадрат. Най-евтино - за 350 евро, се дава под наем офис от 66 кв. м, разположен на втори етаж в нова кооперация. Най-много пари - 1500 евро, се искат за офис клас „Б" от 100 кв. м, с охрана.
На другия полюс е конюнктурата за офисите по протежение на бул. "Мария-Луиза", където за периода от октомври се наблюдава нарастване от над една четвърт. Сега офертите там са от 4 до 49 евро за единица площ. Най-скъпо - за 4000 евро, се предлага за наемане офис от 82 квадрата. Най-евтино - за 250 евро, може да се арендова стара самостоятелна постройка от 60 кв. м във вътрешен двор.
На второ място по спад на наемите на офиси от една четвърт за последните 6 месеца се нарежда бул. "Княз Дондуков". Предложенията достигат до 26 евро за квадрат. Най-изгодно за 148 евро се оферира малка кантора от 17 квадрата. Най-висок месечен наем от 2100 евро се искат за офис от 82 квадрата на 2 нива.

Стандарт

“Кинг” и “Мерилин” покоряват Скандинавия”

Скандинавците ще пушат родни цигари. Договор за експорт подписа "Цигарена фабрика Пловдив", съобщи изпълнителният директор Златомира Драганска. Водят се преговори за износ на марките "Кинг" и "Мерилин" в още 9 европейски държави. От Нова година има експорт и в арабски страни и Близкия изток. Изнесли сме 4 контейнера, каза Драганска. От две години и "Булгартабак" пробва да пробие с "Виктори" в няколко европейски държави, първият експорт беше в Италия, но след скандалите около холдинга той бе прекратен. Две нови разновидности на марките си представи вчера пловдивската фабрика - "Кинг Уайт" и "Мерилин Ванилия". Марките са регистрирани с цени от 2,80 лв. и 3 лв. Ще се опитаме да задържим тези нива възможно най-дълго, коментира изпълнителният директор. Фабриката бе приватизирана през юли 2008 г. през борсата от дружество, близко до "Винпром Пещера". От ноември то стартира производство на двете нови марки, като преназначи 260 от съкратените от държавната фабрика работници. От началото на годината сме внесли в хазната над 36 млн. лв. под формата на акциз, ДДС и осигуровки, похвали се Драганска. Тя не посочи размера на вложенията, направени в дружеството, но обяви, че предстои покупка на нови линии и модернизация на съществуващите. Фабриката разработва и нови марки, които ще представи до края на годината. Засега "Кинг" и "Мерилин" държат над 2,5% от пазара у нас, а амбицията на фабриката е Коледа да има 10% пазарен дял.