Дневник

„Пламен Орешарски: Споразумение с МВФ е недопустимо”

След като няколко месеца финансовият министър Пламен Орешарски обясняваше, че споразумение с МВФ не е необходимо, по време на предизборна обиколка в Бургас в сряда, той директно заяви, че такова е недопустимо. Причината е, че при разговори с директорите във фонда Марек Белка и Джон Липски за възможностите за заем е разбрал, че страната ще трябва да отговаря на неприемливи изисквания от страна на фонда. Орешарски се е срещнал с тях по време на пролетната среща МВФ и Световната банка във Вашингтон. След завръщането му обаче и той и самото министерство отрекоха да са водени каквито и да било разговори, касаещи споразумение между България и фонда. Експертите и политическите фигури в министерството обясняваха как разговорите са били общи и за конкретни условия не е ставало дума. Досега за предпазно споразумение настояваха и представители на бизнеса, и икономически анализатори в България.

„Държавата взима над 21 млн. лв. дивиденти от Булгартабак”

Във времена на замразяване на дивидентите и свиване на оборотните капитали в корпоративния сектор в глобален мащаб ръководствата на българските предприятия с държавно участие почти са лишени гъвкавост и са принудени да разпределят поне половината от печалбите. Причината е административна - постановление на Министерския съвет, което изисква от държавните дружества да заделят за дивиденти поне половината от печалбата след приспадане на задължителните 10% за фонд "Резервен". Дори бордът на директорите да има различно виждане за управлението на печалбата, това, изглежда, няма значение заради административното ограничение. На събранието на "Благоевград БТ", което е подразделение на държавния "Булгартабак холдинг" например, съветът на директорите е предложил за дивиденти да бъдат раздадени само 30% от миналогодишната печалба на предприятието, става ясно от протокола. Представителят на мажоритарния собственик обаче набързо "вкарва ръководството в правия път" и в крайна сметка с гласовете на държавния холдинг е определен дивидент, равен на 50% от печалбата.

„Поредна гръцка компания идва на БФБ”

Поредна гръцка компания ще се регистрира скоро като публична компания на Българската фондова борса (БФБ). В сряда Комисията за финансов надзор (КФН) потвърди проспект за емисия акции на "ОНИ холдингс". Емисията е в размер на 250 хил. лева, разпределени в същия брой акции с номинал 1 лв. всяка. Основната дейност на емитента е управление на капитали посредством придобиване на участия в капитала на дружества, осъществяващи дейност на фармацевтичния пазар в Гърция и България, става ясно от информацията на регулаторния орган. До този момент дружеството няма никаква история и тепърва ще трябва да се доказва. Това е четвъртата гръцка компания, която в разстояние на само един месец прави заявка за българската борса. В началото на месеца на БФБ дебютираха "Енергони", "Уелкъм холдингс" и "Вита Ми холдингс".

Монитор

„Между 12% и 15% спад чака ИТ пазара”

През настоящата година обемът на пазара за информационни технологии ще се свие с двуцифрени нива. Спадът вероятно ще е между 12 и 15 на сто. Евентуално възстановяване може да има през 2010 г., като тогава може да се очаква отново ръст на нива от между 0% и 10%. Това заяви Боян Бойчев, управител на компанията BMG по време на провелата се вчера пресконференция по случай обявяването на партньорството между софтуерния дистрибутор и гиганта Fujitsu Technology Solutions. Според него обаче прогнозите при сегашното състояние на икономиката са много динамични и е трудно да бъдат правени дългосрочни такива.

„БНБ намали основната лихва”

Основният лихвен процент се понижи с 0,11 на сто спрямо юни месец тази година, когато размерът му беше 2,35 на сто, обявиха от Българската народна банка. Основната лихва вече е 2,24 на сто. Това е най-ниската стойност от началото на годината. През януари основната лихва беше 5,17%, през февруари падна под нивото от 3,92 на сто. Намалението продължи и през март - до 3,49 на сто. Леко повишение имаше през април, когато ОЛП беше 3,53%.

Стандарт

„Държавата запазва контрола в БТК”

Държавата ще задържи "златната акция" в БТК. Това е станало ясно на общото събрание на телекома в понеделник, обяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев, който държи привилегированата книга. Нейният срок изтече на 11 юни, когато минаха 5 години от приватизацията на телекома. Оттогава тя се превръща в обикновена акция и може да бъде купена за левче от основния акционер - щатската "Ей Ай Джи". С прехвърлянето й на практика държавата няма право да контролира решенията на компанията. Министър Мутафчиев обаче обяви, че представител на държавата е гласувал против обезсилването на особените права на акцията. Причината била неизпълнени условия от страна на БТК по приватизационния договор. Министърът обаче не уточни какви са те. Вероятно става дума за подготвяното от държавата дело в Арбитражния съд в Париж срещу БТК.

„Орешарски: Заем от МВФ сваля заплатите”

Ново споразумение с Международния валутен фонд ще доведе до свиване на бюджетните разходи и до намаляване на заплатите, стана ясно от думите на министъра на финансите Пламен Орешарски в Бургас. Затова споразумение с фонда не ни е необходимо, заяви той. Няколко държави като Унгария, Румъния и Латвия сключиха споразумения с МВФ поради срив на платежните им системи. Те бяха принудени силно да намалят бюджетните си разходи. В тези страни бяха орязани заплатите, реализират се съкращения в администрацията, каза Орешарски. Това са мерки, които ще придружават сравнително скромния ресурс, който можем да очакваме от МВФ, каза Орешарски. Това е станало ясно и по време на разговора му със първия зам. управляващ директор на фонда Джон Липски през април. При евентуално споразумение средствата от МВФ се използват само в подкрепа на платежния баланс, а не за бюджетни разходи, каза Орешарски. Парите може да се използват за плащания по външния дълг или за спасяване на банки. Имаме резерви, а първите големи плащания по дълга са чак през 2013 и 2015 г.

Труд

„Булгаргаз отказва дял от Кремиковци”

Булгаргаз категорично ще отхвърли предложението да размени неплатените сметки за газ на Кремиковци срещу собственост върху активи на комбината. “Не ни трябват дялове от губещо предприятие, а свежи пари. Без тях се подлага на риск цялата система за снабдяване на страната с природен газ”, обясни вчера изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов. Първият опит на компанията да продаде вземанията си от Кремиковци - около 106 млн. лева, се оказа неуспешен. До изтичането на срока на 30 юни не се появи кандидат за дълга.

„България се надявала на китайски и арабски инвестиции”

Чуждите инвестиции в България са се свили наполовина за първите четири месеца на 2009 г. до 995 млн. евро. Турски и гръцки текстилни фирми затварят цехове, британски и испански предприемачи замразяват проекти за имоти, а металургични и химически заводи намаляват продукцията си. Това пише в репортаж на агенция Ройтерс под заглавие “Чуждестранните инвеститори изоставят угрижените българи”. Акцентът е върху гр. Стамболийски, където през юни бе затворена голяма фабрика за хартия в резултат на рецесията. Ситуацията с инвестициите ражда недоволство. В Стамболийски обвиняват правителството, че страната не е подготвена за кризата, не е привлякла модерни производства.

Пари

„Предизборно искат приватизация на борсата”

Развитието на българския капиталов пазар не е сред приоритетите на политическите партии, показва анализ на икономическите програми и платформи броени дни преди изборите. Стратегия за развитие на Българската фондова борса имат единствено ГЕРБ, НДСВ и Синята коалиция. Останалите партии на са включили борсата в предизборните си програми. Сред основните предложения са приватизация на БФБ, промени в инвестиционните лимити на пенсионните фондове и решението на проблемите с компенсаторните инструменти.