Дневник

"Уникредит": Най-лошото за българската икономика не е свършило"


Най-лошото за българската икономика не е свършило, но страната има някои предимства пред други страни с валутен борд, а рисковете от понижение на държавния й рейтинг са малки. Това са част от изводите в последния доклад на "Уникредит" за икономиките в Централна и Източна Европа. В секцията за България се посочва, че комбинацията от падащи цени на имотите, растяща безработица и слаб ръст в кредитирането ще изиграят негативна роля върху икономиката. От банката очакват, че БВП ще стигне дъно през втората половина на тази година, като постепенно рецесията в промишления сектор ще прелее в сектора на услугите. Завръщане към растеж се очаква в края на следващата година или началото на 2011 г. "Предвид ограничените възможности за маневриране на фискално и монетарно ниво вярваме, че най-лошото за България не е свършило, и очакваме спад на БВП от 2.5% през 2010 г., което е близко до прогнозата на МВФ", се казва в доклада.

Монитор

"Държавата гарантира заеми за пътища и язовири"


С държавни заеми и гаранции ще бъдат финансирани догодина шест важни инфраструктурни проекта, съобщи вчера след заседанието на правителството министър Росен Плевнелиев. Предстои да се изгради част от софийския околовръстен път "Южна дъга" в участъка от Симеоновско шосе до "Младост 4". Общата стойност на проекта е 12, 7 млн. евро, от тях 8 млн. евро ще са от заем, а 4,8 евро ще бъдат с българско съфинансиране. Предвижда се проектът да се реализира от 2010 до 2012 г., като заемните средства ще бъдат осигурени от Европейската инвестиционна банка. Проектът е приоритетен за страната, напомни Плевнелиев. За пътния възел Бургас - "Меден рудник" също ще има средства, осигурени с помощта на държавата. Той ще се осъществи в същия период, а стойността му е 11,2 млн. евро, от които 7 млн. евро са заем. С 34,3 млн. евро от Германската банка за възстановяване и развитие ще се финансира воден проект за промишлената зона на Русе. За да се предпази Силистра от наводнения, ще се инвестират 9,01 млн. евро. За бреговата защита на запад от Поморие има проект за 4,65 млн. евро.Одобрен е също така проект за развитие на общинската инфраструктура на стойност до 81 млн. евро с кредитор Световната банка. С тези средства ще бъде финансирано строителството на 4 язовира - три от тях ("Пловдивци", "Нейковци" и "Луда Яна") ще се доизграждат, а язовир "Студена" ще се реконструира. Обектите са в напреднала фаза и през март започва тяхното изграждане.

Новинар

"Кабинетът няма да пипа фискалния резерв"


Само три дни след като водещи икономисти и опозицията в парламента се обявиха категорично против идеята част от фискалния резерв да излезе от БНБ и да се депозира в търговски банки срещу висока лихва, премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството се отказва от нея. Кабинетът няма да реализира идеята за депозиране на част от фискалния резерв в търговски банки с цел увеличаване на приходите в бюджета, съобщи премиерът след среща с управителя на БНБ Иван Искров. "Фискалният резерв няма да се пипа. Няма да се правят конкурси за част от него, каквито идеи имаше", допълни премиерът. Ден преди това той коментира, че ако има такова нещо, банките ще бъдат избрани много прецизно, след конкурс. За пореден път Борисов посочи, че това е било само идея, която обаче през последните дни е била преекспонирана. Разбираемо е и приветстваме усилията на правителството да осигури по-голям доход чрез предоставяне на част от резерва, но подобна сделка по-скоро предизвиква негативни коментари и спекулации, отколкото да осигури няколко милиона лева повече приходи, обясни управителят на БНБ Иван Искров.

Сега

"Договори за 300 милиона лева втрещиха правосъдния министър"


Разкритията за неоправдани разходи на тройната коалиция продължават. 333 664 962 лв. дължи Министерството на правосъдието по 37 договора за строително-монтажни работи, сключени от предишния министър в края на 2008 г. и до 31 юли т.г. Това обяви министър Маргарита Попова вчера. Според нея, ако се платят задълженията само по един от тези договори, държавата ще фалира. "Само това министерство е в състояние да закрие държавата финансово", обяви Попова. Очаква се бюджетът на МП за догодина да е около 170 млн. лв. 30-процентови аванси и твърде високи неустойки са само част от странностите в договорите. Интересното е, че двата най-големи договора са сключени на 29 декември 2008 г. Анексите пък са подписвани след парламентарните избори, когато бе ясно, че тройната коалиция сдава властта. Заради специалните мерки за сигурност при изграждането на съдебните сгради са обявявани специални обществени поръчки, които не вървят по общия ред.

Труд

"81% от българите не могат да си позволят почивка"


80% от българите не са в състояние да посрещнат извънредни разходи, спрямо 35% средно за ЕС. 81% не могат да си позволят едноседмична почивка извън къщи поне веднъж в годината при 36% за ЕС. 29% бавят плащането на сметките си, 59% не могат да си купуват месо и риба всеки втори ден от седмицата. Това съобщи вчера доц. Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ, позовавайки се данни на Евростат. Страната ни заема последно място в Европа по бедност, ако се съди по непарични показатели, убеден е Томев. Това било пряк резултат от кризата и рестриктивните мерки на пазара на труда, въпреки че безработицата у нас средномесечно е 7,1% и е под средната за ЕС - 9,1%. Очакванията на ИССИ обаче са, че и през идните месеци ще се налага работодатели да освобождават от квалифициран персонал. Заплатите за първото полугодие на т.г. са нараснали с 10,3%, но причината за това били масовите съкращения. Задълбочавала се и разликата между възнагражденията по отрасли. При средна заплата за страната през юни т.г. 587 лв., в сектора текстил и кожи вземали едва 360 лв., а в производството на кокс, нефтопродукти и ядрено гориво - 1631 лв.