Стандарт

„План 100 тояги”

Планът "100 тояги", който хвърли в ужас майки и баби, е невалиден. Никога не сме обсъждали десятък върху пенсиите, нито съкращаване на платеното майчинство от 425 на 210 дни, обяви кабинетът вчера. Повод бе тиражираната от синдикатите чернова на антикризисните мерки, подготвяни от Симеон Дянков. Неофициалният документ предвиждаше още принудителен неплатен отпуск за чиновниците и удар по заплатите на всички. Такъв план с мерки не съществува. Обсъждаме над 100 идеи за изход от кризата, но изнесените от синдикатите не са сред тях, заяви финансовото министерство. Това е опит за саботаж, казаха ГЕРБ и десните в парламента. Тристранката ще решава как и колко затягаме колана в понеделник.

„Цените на имотите се сринаха с 40%”

За 1200 евро на кв. м можете да си купите жилище на баровската столична улица "Солунска". Само допреди година цената на същия дом в центъра на София вървеше около 1700-2000 евро на кв. м. Това обясни регионалният директор на RE/MAX - България Илиян Николов. Понижението за година в някои случаи стига до 40%. Новата ситуация на пазара принуди продавачите да намалят очакванията си, обясни Николов. Средната цена на двустаен апартамент от 65 кв. м в центъра на София излиза около 84 000 евро, показва статистиката на специализирания сайт imoti.net. Точно преди година за същия дом е трябвало да броите около 108 000 евро. Така само за година цената е паднала 24 000 евро, при това съдейки по офертите.

Сега

„Чиновниците готвят саботаж заради привилегиите си”

Протести на държавни служители могат да блокират и малкото антикризисни мерки, по които има съгласие в обществото. В държавните ведомства започва брожение срещу намерението на правителството да отнеме привилегиите на чиновниците, полицаите и военните, като ги накара сами да плащат здравните и социалните си осигуровки. Това ще свие заплатите им с 12.1%. Вчера правителството отмени решението си за вдигане на здравната вноска за гражданите и бизнеса от 8 на 10% от 1 април, но не гласува алтернативата - всички държавни служители сами да си плащат пенсионните и здравните осигуровки. Втора седмица се отлага и решението на правителството за замразяване на всички бюджетни заплати. Въпреки това служители в икономическото министерство замислят импровизиран саботаж - масово да излизат в отпуск по болест, научи изданието. Отделни дирекции в земеделското ведомство вчера също заявиха, че са готови да протестират.

„Български фирми ще строят 70% от магистрала Люлин”

България е готова да даде 41 млн. евро допълнително за строителството на магистрала "Люлин", но в замяна изпълнителят "МАПА-Ченгиз" трябва да даде на български фирми 70% от оставащата по проекта. Това стана ясно вчера от изказване на регионалния министър Росен Плевнелиев. Преговорите по т.нар. план Б за магистрала "Люлин" все още не са приключили, въпреки че крайният срок според Плевнелиев бе миналата седмица. Тогава той обяви, че турският консорциум има 38 претенции към държавата. Вчера Плевнелиев каза, че исканията на строителя вече са станали 42, а претенцията е за 78 млн. евро, т.е. турският консорциум иска 56% оскъпяване. Пазарлъкът продължава. Вчера от "МАПА-Ченгиз" потвърдиха само, че са съгласни български фирми да поемат част от работите.

„Правителството ще работи само със Standard & Poor`s”

Кабинетът реши вчера да удължи споразумението с рейтинговата агенция Standard & Poor`s до края на 2011 г. Тя ще е единствената от трите световни агенции, които ще определят държавния рейтинг на страната до тази дата. Споразумението ще бъде подписано от вицепремиера Симеон Дянков.

Монитор

„ЕК: България да продължи стриктната финансова политика”

Само България и Естония планират да задържат дефицита в държавния бюджет под 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) - колкото е референтната цифра в Пакта за стабилност и растеж. Това съобщи вчера Европейската комисия след преглед на програмите за стабилност и конвергенция на 14 страни - членки на Европейския съюз.

„210 млн. евро иска Мапа-Ченгиз за Люлин”

Турският консорциум, който строи магистрала "Люлин", иска да получи за изграждането й 210 млн. евро, което е с над 72 млн. евро повече от договорената преди четири години сума, когато "Мапа - Ченгиз" спечели с най-ниската оферта от 137,7 млн. евро. Това съобщи строителният министър Росен Плевнелиев вчера. Тогава са подадени 22 предложения, повечето от които са били на стойност около 180 млн. евро, а най-високата е достигнала 206 млн. евро, припомни Плевнелиев.

24 часа

„Външният Ангелов предложил скандалните икономии”

Не финансовото министерство, а икономистът Георги Ангелов е подозиран за автор на зловещите 28 антикризисни мерки, които взривиха държавата. Това съобщи вчера вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов, който получил документа от финансовото министерство и го пусна в медиите. Правителството и министерството категорично отрекоха да имат нещо общо със скандалните предложения. Не съм автор на мерките, има 3-4, които съм предложил, но с 10-ина не съм съгласен, каза Ангелов.  Той предложил доплащането при лечение, приватизацията и премахване правото на работодателите да прекратяват трудово правоотношение на основание право на придобиване на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Според Ангелов 10-те процента облагане преди осигуровките е лоша идея, а данъкът върху пенсиите - глупост.

„Брюксел ни глоби с 49 млн. лева за земеделие”

Втора глоба само за месец наложи Еврокомисията на България заради земеделието. Санкцията този път е за 49 млн. лв. за нарушения при плащането на преките субсидии на площ за 2008 г., съобщи министър Мирослав Найденов. Според писмото, което е пристигнало вчера, санкцията е заради даване на пари за необработваеми ниви от код 6, застъпвания на терени и необновяване на цифровата ортофотокарта, по която става очертаването на площите и плащането на субсидията. България има едномесечен срок да обжалва глобата.

Труд

„Борисов: НЕК е пред банкрут”

Корупцията има много лица и се проявява в много сфери - от гишето в общината до подписването на договори за стотици милиони, които ощетяват хазната. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов на конференцията “Българският пример в борбата с организираната престъпност и корупцията в Европа”. Дискусията бе уважена от президента на ЕНП Вилфред Мартенс, генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес и родни министри. Генералът изтъкна, че единственият източник на финансиране е използването на европейски фондове, които “да оберат тежестта, която пада върху българските граждани”. “Как са харчени пари за АЕЦ “Белене” без никакъв план”, възмути се Борисов. И попита: “Кой би допуснал, че НЕК ще бъде доведена до банкрут?” Според него задълженията на енергийната компания са достигнали 1 млрд. лева.