Стандарт

„Данъчни войни с наематели”

Данъчни войни се запалиха между собственици на магазини и наематели. Собственик на магазин в София изгонил своя наемател, защото поискал да му издава фактури за реалния наем. Собственикът изпратил нотариална покана до наемателя си, с която го уведомява, че разваля договора и трябва да освободи магазина, съобщиха от НАП. Месеци наред наемателят плащал договорения устно наем. Но му давали фактури не за реалната сума, а за до 20 пъти по-ниската стойност на наема. За целия наемен период на собственика били платени над 153 хил. лв., но издадените от него фактури са едва за около 8 хил. лв.

„1.67 млн. дивидент дава Е.ОН на хазната”

1,67 млн. лв. дивидент ще получи държавата от електроразпределителното дружество Е.ОН. Това е решено на общо събрание на компанията, обясни министърът на икономиката Трайчо Трайков. От 20 млн. лв. печалба на Е.ОН 5 млн. ще бъдат раздадени като дивидент. От тях една трета е за държавата, а две трети са за другите акционери. Останалата печалба ще се реинвестира. Печалбите на останалите две ЕРП-та се движат в същите граници, каза Трайков.

„Мудис вдига рейтинга ни”

Рейтингът на България може да бъде повишен до 12-18 месеца въпреки дупката в бюджета за 2009 г., която се оказа по-голяма от предварителните оценки, съобщи международната рейтингова агенция "Мудис". Наскоро бяха открити необезпечени анекси към договори за над 2 млрд. лв., подписвани от бившите правителства. В резултат бюджетният дефицит за 2009 г. беше увеличен от 1,9% на 3,7% от БВП. Въпреки това рейтингът все още има възможност да бъде повишен до Baa2, ако по-високите разходи са временни и дефицитът бъде намален през 2011 г., коментира Кенет Орчард, анализатор в "Мудис".

Монитор

„Хазната поема ДДС за общинските проекти”

Държавата ще поеме данък добавена стойност върху общинските проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това съобщи вчера след заседанието на правителството земеделският министър Мирослав Найденов. В национален план по общинските мерки вече са сключени договори за близо 400 млн. лева но общините не са заложили в бюджетите си пари, за да платят ДДС върху одобрените проекти. По предварителни разчети местните власти трябваше да внесат ДДС за около 80 млн. лева. А това стопираше усвояването на средствата по ПРСР.

„КТБ разпредели 30 млн. лв. дивидент”

Корпоративна търговска банка (КТБ) разпредели 30 000 000 лева като дивидент. Решението бе гласувано вчера на редовното годишно общо събрание на акционерите, съобщиха от трезора. Брутният дивидент на една акция е пет лева. След приспадане на 5% данък чистата сума на дивидента е 4,75 лв. на акция. На общото събрание на акционерите бяха приети всички проектопредложения, направени от Управителния съвет на КТБ. В това число влизат предложението за одобряване и приемане на годишния финансов отчет на банката за 2009 г., за разпределяне на печалбата на банката за 2009 г. и за плащане на дивидент, и предложението за избор на одитор за 2010 г.

Сега

„Загубите на авиокомпаниите достигнаха $ 1.7 млрд.”

$ 1.7 млрд. са загубили авиокомпаниите заради спрения въздушен трафик, предизвикан от изригването на вулкана Ейяфятлайокутл. Това съобщи вчера Джовани Бисиняни, ръководител на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА). Рекордната сума включва разходите на превозвачите, включително за настаняване на закъсали пътници, осигуряване на храна и средства за алтернативен транспорт. Според Бисиняни само за миналата събота и неделя авиопревозвачите са губили по $ 400 млн. на ден, а не по $ 200 млн., както се смяташе в началото на седмицата. От Американската пътническа асоциация посочиха, че загубите им са за около $ 650 млн. и засягат близо 6000 работни места. Дневно загубите са били за около 130 млн. долара. Въпреки че въздушното пространство на България беше затворено за сравнително кратко време, страната ни също е претърпяла значителни загуби. Австрийското издание на "Виртшафтсблат" ги оценява на близо 400 хил. евро за периода от четвъртък до понеделник.

„Държавата опитва да си върне властта в Пловдивския панаир”

Държавата предприе нов ход в опит да си върне властта в "Международен панаир Пловдив". Идеята е Министерството на икономиката да вкара свои представители в борда. Преди ден икономическото ведомство съобщи, че дава на съд и превръщането на държавния панаир, забранен за приватизация, в частно дружество, командвано от бизнесмена Георги Гергов.

„ЕС отпуска 199 млн. евро на фирми срещу техни акции”

Кабинетът създава холдингов фонд с капитал от 199 млн. евро, предвидени за фирми, реализиращи проекти по програма "Конкурентоспособност". Българските фирми ще получават финансиране, а в замяна ще преотстъпват свои акции. Средствата се предоставят от Европейския инвестиционен фонд по схемата "Джереми". Новият холдинг ще се управлява от и за сметка на българското правителство и ще ръководи три фонда за дялови инвестиции.

Труд

„Очаквам умерен ръст тази година”

Това казва в интервю за изданието Иван Такев, изп. директор на Българската фондова борса. Според него слабото представяне на местния фондов пазар от началото на годината спрямо останалите регионални пазари се дължи на много взаимно свързани причини като загуба на доверие, оттегляне на инвеститори и намаляла ликвидност. На практика много позиции загубиха толкова ликвидност, че престанаха да оказват влияние върху индексите, в които са включени, казва той. Такев смята, че за годината пазарът ще отбележи умерен ръст, макар че през първото тримесечие се случи обратното и бе регистриран слаб спад на индексите от малко над 1 на сто.

„МВФ вещае бум на просрочените дългове у нас”

В България броят на просрочените дългове ще достигне пикови стойности през тази година. Това прогнозира Международният валутен фонд (МВФ) в полугодишния си доклад за световната финансова стабилност. В доклада на фонда България, Румъния и Унгария са посочени като трите източноевропейски държави, които са най-чувствителни към външни фискални проблеми. Докато Източна Европа не е в центъра на новата финансова картина, както в предишните доклади на Международния валутен фонд, тя остава застрашена от нарастването на броя на просрочените дългове. Това е особено валидно за държави в Югоизточна Европа като България, се посочва в анализа.

„Данък “лукс” от 1 юли. Съдът: Не е законно”

Решението на правителството да въведе данък „лукс” от 1 юли тази година противоречи на тълкуване на Конституционния съд /КС/. Промените в Закона за местните данъци и такси, които са част от 60-те антикризисни мерки на правителството, вече са внесени в парламента. Според тях ще се дължи двоен данък сгради за имоти с данъчна оценка над 300 000 лв., както и двоен годишен налог за леки автомобили и мотори с имуществена застраховка над 70 000 лева.

24 часа

„Чиновник с цяла заплата само ако работи добре”

От януари 2011 г. чиновниците ще получават цялата си заплата само ако работят добре. Възнагражденията им ще са в съотношение 75% постоянна част и 25% променлива, обвързана с резултати от труда им, съобщи вчера финансовият министър Симеон Дянков. Изключение правят само МВР и отбраната. Премахват се премиите от събрани такси и глоби, които раздават 19 министерства, каза още Дянков. Тези пари ще влизат в бюджета и ще се разпределят между всички ведомства.

Пари

„Руснаци изкупуват ваканционни имоти”

Англичаните масово продават имотите си. Основните купувачи са руснаците в предпенсионна възраст. Продавачите са готови на драстични отстъпки, за да върнат поне част от инвестициите си.