Вестник Дневник

"Висока доходност отказа държавата от аукциона за ДЦК"

Министерството на финансите не е одобрило нито една поръчка на аукциона за продажба на 10-годишни ДЦК вчера. Причината е високата средна доходност, постигната на него - 7.04%, показват данните на ведомството в Reuters.

Средната цена, която са предложили инвеститорите, е била 86.28 лв. за 100 номинал, а е имало оферти и дори за 82.50. Получената цена се е оказала неизгодна за Министерството на финансите. Офертите означават, че например инвеститор би платил средно 86.28 лв. сега, а след 10 години държавата ще му плати 100 лв., което заедно с купонните плащания формира доходност от малко над 7%.

Самата годишна лихва (купон) по книжата от тази емисия е 5%. Високата доходност означава, че инвеститорите все още имат негативни очаквания за икономиката на страната. Високият бюджетен дефицит, намерението на държавата да пипа фискалния резерв и отдалечаването от еврозоната засега поддържат доходността на вътрешния дълг висока.

Вестник Пари

"Шефовете на Монбат взимат 400 хил. лв. бонуси"

Управителния и надзорния съвет на Монбат ще получат по 200 хил. лв. допълнително възнаграждение през 2010 година. Това стана ясно от материалите към покана за Общо събрание на акционерите в акумулаторния завод, което ще се проведе на 28 юни тази година. Ще кажем, че дори и в кризисните времена мениджмънтът не позволи на компанията да загуби своята рентабилност и заслужава премия за това, казва Атанас Бобоков, председател на УС на дружеството.

Вестник 24 часа

"Лев инс губи пазар, слезе на пето място"

Сериозно разместване сред застрахователите е настъпило само за три месеца, става ясно от данните на Комисията за финансов надзор.

"Лев инс" е загубила пазарен дял по събрани премии от 11,5% през 2009 г. на 9,3% в края на март 2010 г. Така компанията пада от 3-о на на 5-о място за три месеца. (Виж графиката.)

Намалението в събраните й премии се забелязва още през януари и февруари, когато е изпаднала на 4-а позиция.

Компанията е загубила и лидерските си позиции при "Гражданска отговорност". Дълго време продаваше най-много от този тип полици, но сега е изпреварена от "Булстрад".

От "Каско" най-много приходи в края на тримесечието пък е събрало "Бул инс". Дружеството прави скок до трето място, като вече държи 10,2 на сто от пазара. Пред него твърдо са ДЗИ и "Булстрад".

Общо 342 млн. лв. са приходите на компаниите от общо застраховане, което е спад от 6,8% на годишна база. Все по-голям става делът на "Гражданска отговорност" в тях - 39%. За пръв път тази полица изпреварва по събрани приходи "Каско", които са с 35% дял.

Вестник Труд

"Обмислят 2% скок на осигуровките"

Осигуровките за пенсия да бъдат увеличени с 2% още догодина, а през следващите да почне постепенно възстановяване на предишните им размери, докато се ликвидира чистият дефицит във фонд “Пенсии”. Това е едно от шестте условия, които КНСБ поставя, за да участва в изработването на мерки за реформа в пенсионната система. Позицията беше връчена на социалния министър Тотю Младенов.

Синдикатът настоява още да се криминализира неплащането на осигуровки, да се върне правилото максималният осигурителен доход да е 10 пъти по-висок от минималния. А главната цел на реформата да е хората да получават държавна пенсия, равна на 65% от заплатите им, и още 25% да идват от частните фондове за втора пенсия. КНСБ иска и публична гаранция от всички парламентарни сили, че бъдещите реформи ще имат траен ефект.

Вестник Сега

"Държавната банка за развитие ще си строи наново сградата"

Държавната Българска банка за развитие (ББР), която трябваше бързо да разплати дълговете на държавата към строителни и други фирми, ще си строи наново сградата, в която се намира седалището й. Това се разбра след заседанието на кабинета вчера, който разреши банката да придобие право на собственост върху терена. Това ще стане чрез увеличение на капитала на трезора.

Според изпълнителния директор на ББР Димитър Димитров все още не е избран автор на проекта и фирма изпълнител, но намерението е сградата да се събори и да се изгради наново, като от старата ще се запази само фасадата. Зданието на банката, което се намира в идеалния център на столицата, е паметник на културата. Преди няколко месеца специална техническа експертиза удостоверила, че има конструктивни нарушения и е опасна за обитаване, обясни Димитров. "Тя е с гредоред и ние, ръководството, не можем да носим отговорност за живота на хората, които работят тук", каза Димитров. Затова банката се мести временно, докато тече реконструкцията, под наем в сграда, която е на около 50 метра от сегашната и е собственост на Първа инвестиционна банка.