Труд

Банките длъжни отрано да казват лихвите

Банките ще са длъжни навреме да уведомяват клиентите си за промени в лихвите по депозитите и кредитите, които са изтеглили. Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции, които правителството прие вчера. Кредитополучателите ще се уведомяват и за промени в общите разходи по теглените от тях заеми. Трезорите ще пращат информацията в писмен вид или на друг траен носител, гласят изискванията.

Досега в Закона за кредитните институции беше предвидено клиентите да получават в писмена форма всички условия по сключените от тях договори за депозити и кредити, но нямаше изрично изискване за уведомяване при промяна на условията по тях.

Ако промените в лихвите и условията са в полза на потребителите, те могат да не бъдат информирани предварително, предвижда директивата на Европейския парламент, на която са базирани промените в информирането.

Стандарт

Собственикът на БТК затъна с 4,6 млрд.

НЕФ Телеком България, която държи 90% от БТК и вече е китайска, има 1,3 млрд. лв. загуба и 3,3 млрд. лв. дългове. Това сочат резултатите от финансовите отчети на дружеството на борсата. НЕФ Телеком България ООД е част от PineBridge (известно като AIG Capital Partners) и бе продадено на Бридж Партнърс ЛП (дъщерно на Пасифик Сенчъри Груп на китайския милиардер Ричард Ли) в пакет с други активи. Сделката е приключена на 26 март 2010 г., става ясно от доклада за дейността на компанията.
Почти цялата загуба за 2009 г., или 1,24 млрд. лв., се дължи на обезценката на инвестицията в БТК, което намалява от 2,08 млрд. лв. към 31 декември 2008 г., до 838 млн. лв. в края на м. г. Намалението е резултат от спада на борсовата цена на БТК. Пасивите на НЕФ Телеком към 31 декември 2009 г. са за 3,38 млрд. лв., от които основната част са заеми и привлечени средства.

Десант на перси по родното море

Персийци ще пълнят хотелите по морето. Поне 10 туроператорски компании ще водят масово иранци на почивка в Златни пясъци това лято, каза зам.-председателят на надзора в "Златни пясъци" АД Николай Недков. Това е най-новият изгряващ пазар за морето ни. Персите са платежоспособни, харчат много и търсят само лукса на 4- и 5-звездни хотели. Жените им харесвали България заради европейските стандарти и възможността да хвърлят шамиите от главите си. Известни пречки създавало министерството на транспорта в Иран - самолетите за всяка дестинация излитали със специални разрешителни, а акредитацията ставала по сложна схема. Първите групи това лято се чакат днес и утре. Наши туроператори са предплатили почивки на туристи от Иран до средата на септември. Миналото лято в Златни пясъци посрещнали първите 250 гости от Иран, на които много им харесало, и след завръщането си рекламирали морето у нас, екстрите и забавленията на своите сънародници, каза Мариела Попова, шеф на маркетинга в комплекса.

Сега

Държава и общини плащат на бизнеса с 359 дни закъснение

Дребният бизнес изглежда оцелява в България по чудо. Към началото на юни секторът "малки и средни фирми" има вземания за над 600 млн. лева по изпълнени обществени поръчки, а средното забавяне на плащанията от страна на държавата и общините е 359 дни. Иначе казано, бизнесът чака цяла година, за да получи пари, които е заработил.

Данните са от информационната система на Българската стопанска камара, която от началото на 2010 г. води регистър на бюджетните борчове. Според събраните към 1 юни данни държавата е най-некоректният възложител на обществени поръчки - над 80% от висящите плащания към бизнеса са на министерства и агенции. 12.20% от закъснелите суми тежат на сметките на общините, а малко над 5% са просрочените задължения по поръчки, по които възложители са държавни предприятия. Експертите от БСК установили, че едва в 3.5% от случаите фирмите са предприели някакви мерки за събиране на вземанията си. В 73% от тези случаи мярката е "напомнящо писмо" до възложителя.

Продажбите на жилища са намалели с още 15% през 2010 г.

Опасенията на някои брокери за нова криза на имотния пазар може да се потвърдят - броят на сключените сделки продължава да намалява и през 2010 г. До края на юни у нас са били осъществени 73 867 сделки, което е с 15.54% по- малко в сравнение със същия период на миналата година. Тогава кризата, особено на имотния пазар, беше в разгара си, но у нас все пак са били осъществени 87 459 покупко-продажби на имоти. По брой продажби т.г. у нас е отчетена най-ниска стойност от пет години насам, става ясно от доклад на "Форос" за пазара на жилища през първото полугодие на 2010 г.

Други агенции за недвижими имоти също се оплакаха от задълбочаване на спада в продажбите. През март и април е имало леко раздвижване, но след това 10% от предварителните договори за продажба са пропаднали заради отказ на купувачите, съобщиха от Bulgarian Propertis. Така само тази фирма е отчела 60% спад на сделките спрямо април.

Доклад хвали България като оазис за чуждия бизнес

България е сред най-гостоприемните за чуждестранните капитали държави на планетата. Това показва доклад на Световната банка, който изследва бариерите пред задграничните инвестиции в 87 страни. България получава висока оценка за Търговския регистър, който позволява и онлайн вписване, а ООД се открива с 5 документа в срок от 20 дни. Но търпим критики заради формалностите за наемане на държавна или общинска земя. У нас на чужденец му трябват средно 35 дни. Само в Малайзия се губи повече време, в Гърция са достатъчни 20 дни.

Пари

Търговският регистър може да спре до дни

Стартиралият в началото на 2008 г. електронен Търговски регистър може да угасне до дни, научи в. Пари от свои източници. Причините за спирането на дейността му може да бъдат две – неизплатени задължения към компанията, която администрира регистрите „Грамма Нет ИС”, или свършване на дисковото място, на което се съхранява информацията за българските компании. Според изпълнителния директор на АП Атанас Георгиев обаче проблеми няма да има, тъй като е предвидено закупуването на допълнителни устройства за съхранение на данни и се водят преговори за разсрочване на задълженията към компанията.

Монитор

Морето ни по-евтино от комшийското

Най-изгодно в пика на лятото и при записвания в последния момент се почива в България, установи проверка на „Монитор". Цените в южните ни съседки въпреки кризата в Гърция и многото екстри, които предлага Турция, остават по-високи от родния пазар. При сравнение на хотелите от висока категория различията стават най-осезаеми.

Най-евтината почивка в Гърция за пика на сезона, като пътувате със собствен автомобил, започва от 31 евро на човек на вечер без включена закуска и на базата на двузвезден хотел на такова разстояние от морето, че задължително трябва да използвате кола, за да стигнете до плажа. На платения паркинг ще дадете между 2-4 евро на час, до 20 евро за цял ден. При тризвездно настаняване на Халкидики

например, ако сте пътували със собствен транспорт, цената на стая за хотел тип „семейна къща" е от 42 евро на човек в двойна стая. Прехраната е изцяло за сметка на туриста. Така, ако се храни само с дюнери и пие минерална вода, човек ще плати между 18-20 евро на ден. Храната в ресторант и при пълно меню прави сметката около три пъти по-висока. Сладоледите са с цена между 2 и 5 евро.

Класа

Чуждите компании у нас без забрани в 31 от 33 наблюдавани сектора на икономиката

България е една от страните с най-малко ограничения за чуждестранните инвеститори, сочи доклад на Световната банка на тема "Трансгранично инвестиране". В сравнение с други икономики в Източна Европа и Централна Азия в България много сектори на икономиката са отворени за чуждестранно участие. В момента страната ни не прилага никакви забрани за международния бизнес в 31 от 33 наблюдавани сектора на икономиката, като и двата показателя, по които изоставаме, са от транспорта.
Експертите посочват, че както и в други държави от Европейския съюз (ЕС) българският Закон за гражданското въздухоплаване налага ограничения върху сектора на въздушния транспорт, според които чуждестранното участие е сведено до 49%. Тези капиталови ограничения обаче не се прилагат за инвеститори от страните от Европейското икономическо пространство (ЕИП), допълват икономистите.
Докладът на Световната банка разглежда инвестиционната привлекателност на 87 страни, като поставя България на второ място сред държавите, в които процесът по отдаване на държавна земя под наем е най-продължителен. От финансовата институция са изчислили, че средната продължителност на този процес у нас е 351 дни. Причина са бавните процедури, които изискват одобрение от ръководните органи в страната и преминаване през тръжни процедури.

Кризата сваля до 30% цените на сделки по придобиване на бизнес в България

От 10 до 30% паднаха цените при сливане и придобиване на бизнес, показа проучване на „Класа“ сред консултанти. Въпреки слабото раздвижване на пазара все още реалните сделки са твърде малко, а предлагането на бизнес проекти и цели компании за продан нараства.
Все пак не може да се каже, че сделки липсват. Доказателство за това са закупуването на „Софийска вода“ и предстоящата продажба на дела на „Енел“ в „Марица-изток 3“.
„Големите финансови фондове и стратегическите инвеститори следят макроикономическата ситуация, постепенно успяха да се капитализират и да се активизират на пазара“, каза Росен Иванов, управляващ партньор в Entrea Capital, която притежава изключителните права на M&A International за България. Купуват се най-вече печеливши бизнеси. Напоследък се проявява интерес към компании в несъстоятелност. Една от причините е, че тяхната цена е минимална и са притискани от кредиторите си да продават. Българските фирми купувачи се увеличават. Това показва, че все пак и у нас има свободен паричен ресурс, коментира Никола Стоянов, управляващ директор на Bulgarian Properties с дъщерно дружество Businessforsale.bg.
Големите сделки на сливания и придобивания традиционно се пазят в тайна, преговорите се извършват под строга конфиденциалност. Все пак се работи по няколко стратегически сделки и в момента, признаха от Entrea Capital. До края на годината ще има много слабо съживяване, което все още е далеч от резултатите отпреди кризата, прогнозира Иванов. Миналата година пазарът на сливания и придобивания беше абсолютно замрял, припомни той.
Според Стоянов в момента пазарът все още е в колапс. Businessforsale.bg се занимава с консултантска дейност при бизнес сливания, изкупувания и придобивания на малки и средни фирми. В тези сфери също има несигурност сред купувачите. Проблемът е, че кризата продължава и свободните пари трудно се инвестират.